zondag 29 mei 2011

Meer watjes en kenau’s??? Ken Uzelve


Caroline Franssen
Er wordt door Caroline Franssen (gewaardeerd relatiecoach) in haar blog er van uit gegaan dat tegenwoordig mannen steeds meer watjes worden en vrouwen kenaus. Is dat wel zo? Neemt de lezing die zij binnenkort wil geven op de Grote Relatiedag voor vrouwen op 12 oktober a.s. wel het juiste uitgangspunt? Ik vraag het mij in alle bescheidenheid af. Mijn trouwe lezeres Anne Marie de Haan vroeg mijn reactie op de stelling. Ik zal hieronder mijn best doen.

Ja, tijdens de emancipatiegolf in de zeventiger jaren had het “boy’s are boy’s and girls are girls” even afgedaan. Een vrouw in haar jas helpen, de deur voor haar openen was not done en stond haar emancipatie in de weg. Vrouwen die thuis voor het gezin wilden blijven, waren achterlijk. Vrouwen mochten zich niet meer vrouwelijk kleden. De dikke trui en wijde spijkerbroek  voor de vrouw werd de norm. Vooral niet laten zien dat je naast een mens ook een vrouw bent.  Het Hite-rapport verscheen en legde in honderden bladzijdes uit, hoe sexistisch en vrouwonvriendelijk de man in bed wel niet was. Voor je het wist werd je als man voor sexist uitgemaakt. Die tijd is gelukkig weer voorbij en steeds meer mag ik naast mijn mens-zijn ook mijn man-zijn naar vrouwen laten zien.  Vrouwen mogen weer vrouw zijn, mogen ook weer kiezen voor het gezin  en/of werk. Veel programma’s op de tv van nu zoals “Echte meisjes in de jungle”,” De vrijgezel” etc, zouden ondenkbaar geweest zijn in de zeventiger jaren. Maar nu kan het.  Een meisje mag weer dromen model te worden.
Het is ook wel te verklaren dat de emancipatie in de zeventiger jaren doorsloeg. Dat zie je immers bij alle emancipatiegolven, om daarna weer een nieuw “beter” evenwicht te vinden.
Kortom, zet je het af tegen de zeventiger jaren dan zie je dus het omgekeerde van de stelling.
En ja, vrouwen gaan meer en meer het arbeidsproces in, al dan niet part-time. Dat was eind vorige eeuw wel weer ff wennen, van beide kanten. Maar vrouwen hebben t/m de tweede wereld oorlog als regel altijd deelgenomen aan het arbeidsproces. De opa’s en oma’s, zoals nog steeds in vele landen, waren er voor het gezin. Echte mannen, echte vrouwen aan de arbeid. De “meisjes van Verkade” zijn illustratief. Oke, ze zaten niet op hoge functies. Maar het overgrote deel van de mannen ook niet. Voor de industriële revolutie was bijna iedere man landarbeider en daarna fabrieksarbeider tegen een hongerloontje. Mannen en vrouwen werden uitgebuit door enkele (manlijke) kapitalisten.
Na de tweede wereldoorlog werden, met name in de VS, de vrouwen het arbeidsproces uitgegooid en moesten plaats maken voor de mannen die na de oorlog weer het arbeidsproces in moesten. De grote gezinnen met inwonende opa’s, oma’s en zieke tantes verdween in Nederland en maakte plaats voor het kerngezin van man, vrouw en twee kinderen. De man werd kostwinner, de vrouw zorgde voor het gezin. Ongekend in de geschiedenis en ook in deze tijd wereldwijd niet de norm. Gelukkig keren we weer in zekere zin terug. Vrouwen gaan weer meer werken, krijgen beter betaald en hebben weer meer carrière mogelijkheden. Maar mogen ook (gedeeltelijk) voor het gezin kiezen. Natuurlijk is dat een proces van horten en stoten en zijn we er nog niet. Maar we zijn op de goede weg.  Een weg die in tegenstelling tot vroeger, voor zowel de individuele vrouw als de individuele man ook meer keuze vrijheid biedt.
Wordt de vrouw manlijker al ze werkt? Nee, onzin. Dat zijn vrouwen in Polen, Suriname, China, Amerika etc toch ook niet.  Wat ik wel zie is dat sommige carrière vrouwen in bijvoorbeeld het bankwezen zich kleden in diezelfde blauwe pakken als mannen en daar soms ook nog een stropdas bij dragen. Afschuwelijk. Afschuwelijk van die vrouwen, maar ook afschuwelijk van die mannen.  Maar is het dragen van een stropdas mannengedrag. Nee, het dragen van een stropdas is een uiting van horigheid, van onderwerping. Geweldig dat Prins Claus destijds op de TV ten overstaan van de wereld zich bevrijdde van de stropdas. Ik heb hem nagevolgd. Ik wil man zijn en geen horige. Gelukkig hebben we het hier maar over een klein deel van de mannen en de vrouwen die zich in dat keurslijf laten dwingen.
Van vrouwen wordt meer en meer geaccepteerd wanneer zij zich rationeel en zakelijk opstellen en van mannen dat zij zich creatiever en gevoelsmatiger opstellen zonder direct voor homo uitgemaakt te worden. Dat is goed. Geen enkel mens is 100% man of vrouw (in termen van eigenschappen). Word je door je omgeving wel gedwongen uitsluitend je manlijke of vrouwelijke eigenschappen te laten zien, dan kun je dus niet jezelf zijn en dus ook niet in je kracht komen. Je komt in je kracht naarmate je jezelf beter kent (Ken Uzelve) en meer van daaruit handelt naar je gezin, in je werk, in  de maatschappij, of zoals de vrijmetselaar zegt, in het Westen.  En ja, bij mij is dat wel overwegend manlijk gelukkig, met een vleugje vrouwelijkheid. Het kan en mag allemaal.

zaterdag 28 mei 2011

Keert terug naar het Westen en doet u daar kennen als vrijmetselaar


Auteur: Rudolph Kroon, 12 mei 2011

Als de Tempelbijeenkomst of de comparitiebijeenkomst, gesloten wordt door de Voorzittend Meester dan zegt hij altijd:" Keert terug naar het Westen en doet u daar kennen als vrijmetselaar". Maar wat betekent dat? En als wij de Tempel uitlopen, staat boven de Tempelpoort: "Ken Uzelve".

Met het "Westen" wordt de maatschappij bedoeld. Dit in tegenstelling tot het Oosten. Het Oosten is de geestelijke wereld, de spirituele wereld. De wijsheid komt uit het Oosten, zegt men wel.
Als vrijmetselaren de Tempel ingaan worden de deuren gesloten en hebben wij ons voor bezinning afgesloten van de buitenwacht, hebben wij ons even teruggetrokken uit de maatschappij. Maar natuurlijk keren wij weer terug naar het Westen.

Aan wie is die opdracht gericht. Aan de individuele vrijmetselaar en/of aan de organisatie van vrijmetselaren.

Om met het laatste te beginnen, de vrijmetselarij zoals wij die nu kennen, is als organisatie in 1717 ontstaan. In een periode waarin we nog geen sociale vangnetten hadden. Ouden van dagen, zieken, weduwen, gehandicapten, werklozen etc waren afhankelijk van liefdadigheid van familie, vrienden, de kerk en allerlei particuliere liefdadigheidsinstellingen.
Omdat de vrijmetselarij streeft naar een betere, rechtvaardiger wereld en naar een wereldwijde broederschap van alle mensen ongeachte sekse, ras en geloof, was dan ook niet zo verwonderlijk dat de vrijmetselarij al vrij snel na haar ontstaan als organisatie allerlei liefdadigheidsinstellingen in het leven riep om zo haar bijdrage in het Westen te leveren ter  lediging van maatschappelijke noden.
Willem Drees Sr
Maar inmiddels is de maatschappij veranderd en heeft de Staat de rol van vele liefdadigheidsinstellingen overgenomen. Niet dat er helemaal geen kommer en kwel meer in de maatschappij aanwezig is (de snelle groei van het aantal voedselbanken moge daarvan getuigen), maar we leven gelukkig niet meer in de middeleeuwen.


De rol van de oorspronkelijk liefdadigheidsinstellingen van de vrijmetselarij is inmiddels uitgespeeld of tanende. Zie voor de aan de Orde van Vrijmetselaren gelieerde stichtingen de Ordesite. Het tijdsgewricht waarin wij leven, kent weer nieuwe problemen. Te denken valt aan de milieuproblematiek of rampen zoals recentelijk de tsunami in Japan. De Orde van Vrijmetselaren, maar ook individuele loges, richten zich op die nieuwe goede doelen. Zij doen dat in stilte. Als de Orde geld overmaakt naar Japan, zult u daarvan niets in de pers vinden.

Onder vrijmetselaren wordt verschillend gedacht over de vraag of de vrijmetselarij als organisatie eigenlijk wel aan "goede doelen" zou moeten doneren.
Ja,zeggen sommigen. De organisatie moet haar maatschappelijke verantwoordelijkheid immers nemen en bijdragen aan de totstandkoming van die "betere wereld".
Nee, zeggen anderen. Het is niet de vrijmetselarij als organisatie die zich in het Westen moet doen kennen, maar de individuele vrijmetselaar die aan zijn verantwoordelijkheid jegens de maatschappij op eigen wijze en naar eigen inzicht uitvoering dient te geven.

Beide standpunten zijn goed verdedigbaar. Voor beide standpunten heb ik respect,zij het dat ik (voor mijzelf) gekozen heb voor het tweede standpunt. De vrijmetselarij als organisatie dient in mijn visie niet alleen strikt neutraal te staan mbt welke politieke en godsdienstige visie dan ook, zij dient dat ook in maatschappelijk opzicht te zijn.  Kiezen voor het ene goede doel betekent immers niet kiezen voor het andere goede doel. Het betekent op z'n minst dat je het ene maatschappelijke doel belangrijker vind dan het andere maatschappelijke doel. En achter zo'n keuze zit dan dus een visie. De vrijmetselarij biedt haar leden een vrijplaats tot persoonlijke ontwikkeling en daar horen geen inhoudelijke standpunten van de Orde bij. Juist de inhoudelijke neutraliteit van de vrijmetselarij is een van haar grote krachten. 

De vrijmetselarij roept wel - terecht - haar leden op zich in het Westen door "handel en wandel" te doen kennen als vrijmetselaar. Wij mogen immers niet met de rug naar het Westen - naar de maatschappij - staan. Wij willen ons ontwikkelen tot een beter mens dan we nu zijn en bouwen aan een betere wereld. Maar wat dat inhoud, maakt iedere vrijmetselaar, luisterend naar zijn eigen geweten, zelf uit. "Op U komt het aan", zeggen wij. Het is de opdracht die iedere individuele vrijmetselaar vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid, zichzelf stelt.

Overigens gaat het 'doen kennen als vrijmetselaar in het Westen" niet niet alleen en zelfs niet voornamelijk om "Goede Doelen" zoals hiervoor bedoeld. Het gaat om het geheel, te beginnen in je gezin, je collega's, je werk, de buren, je ouders etc. In je eigen omgeving probeer je vooral een "goed voorbeeld" te zijn in termen van oa tolerantie, verdraagzaamheid, respect, naastenliefde etc. Lukt mij dat altijd? Nee, maar ik doe wel bewust mijn best.

( zie ook:
startpagina
Waarom zou je lid worden
Hoe word je lid?







woensdag 25 mei 2011

Gevisiteerd bij de vrijmetselaarsloge La Concorde O:. De Bilt








 Gisteravond was ik te gast bij de Achtbare loge La Concorde. Een ex-collega werd daar ingewijd als leerling vrijmetselaar.
Alweer enige maanden geleden kwam ik zijn naam tegen op de kandidaten lijst. De naam van een ieder die wil toetreden tot de Orde de Vrijmetselaren wordt geplaatst op de kandidatenlijst en deze lijst wordt naar alle loges toegezonden met het verzoek aan de voorzittend meester van zijn loge te berichten wanneer hij de kandidaat ken.. de voorzittend meester neemt dan contact op met de betreffende loge. Dat deed ik dan ook en vanzelfsprekend kon ik alleen maar goede berichten geven over de kandidaat.
En gisteren was het dan zover. De inwijding. Ik werd door de loge hartelijk ontvangen en voelde mij direct thuis. De avond was voor mij een bijzondere avond. Bijzonder was het gebouw waar de loge zetelt.  Weinig luxe maar wel een zeer gezellige en intieme ambiance. Bijzonder ook de uitvoering van het rituaal. Natuurlijk verschillen de rituelen per loge op hoofdlijnen niet (de hoofdlijnen zijn immers centraal vastgesteld), maar iedere loge geeft toch weer zijn eigen invulling en sfeer aan het rituaal. En tenslotte ook bijzonder omdat de in te wijden kandidaat een collega van mij is geweest en ik gisteren schouder aan schouder met hem in de broederketen mocht staan.

De avond werd afgesloten sfeervol met een eenvoudige doch voedzame maaltijd, zoals Heer Bommel zou zeggen. Met voldaan gevoel en nieuw opgedane inspiratie nam ik om 11.30 afscheid van de broeders en keerde weer huiswaarts.

Broeders van La Concorde, dank voor de fijne avond.

Rudolph Kroon

 zie: Waarom zou je vrijmetselaar worden

zondag 22 mei 2011

Obama vrijmetselaar? Nou en!

 Vrijmetselarij Den Haag

 Auteur: Pim Vos  


 In het vrijmetselaarstijdschrift "Ken Uzelve" van deze maand  (jaargang 65, nummer 4, 2011) staat een artikel onder de titel : Barak Obama vrijmetselaar...

Omdat al geruime tijd het verhaal de ronde doet dat Obama vrijmetselaar zou zijn, heeft de schrijver een paar daagjes gegoogled, gebeld met de ambassade, vrijmetselaarsloges in de VS benaderd etc. De veronderstelling is niet zo gek omdat immers 17 van de 43 presidenten immers vrijmetselaar waren. Nergens is hard bewijs door de schrijver gevonden dat Obama vrijmetselaar is. Geen enkel "bewijs" dat vrij van fraude of trucage is. Maar, zo besluit hij, is het  het meest verstandige te stellen dat beweerd wordt dat Barak Obama vrijmetselaar is, waarmee niets mis is.
 Bijbelloze eedaflegging Obama 21 januari met vrijmetselaar
Benjamin Latrobe op de achtergrond.

Wat mij intrigeert is waarom wij het zouden willen weten en met name waarom een vrijmetselaar dat zo graag zou willen weten.Wat maakt het uit of Obama nu wel of niet vrijmetselaar is.


Dat niet-vrijmetselaren dat zouden willen weten, kan ik mij voorstellen. Vooral tegenstanders van Obama zouden daarmee Obama in een kwaad daglicht kunnen stellen. Vrijmetselaren houden zich immers met allerlei duistere zaakjes bezig in achterkamertjes om de wereldorde naar hun hand te zetten. Onzin natuurlijk. Maar het zaaien van twijfel over de integriteit van een president, werkt altijd heilzaam voor de politieke tegenstander.



Interessanter is de vraag waarom een vrijmetselaar zou willen weten of Obama nu wel of niet vrijmetselaar is.  Hebben wij meer vertrouwen in Obama als hij vrijmetselaar blijkt te zijn? Zoeken we een voorbeeld? Hebben we dat dan nodig? Willen we op feestjes en partijtjes ons lidmaatschap bij de vrijmetselarij op doorslaggevende wijze rechtvaardigen door te wijzen op Obama? En wat nu als een slimmerik tijdens dat feestje er fijntjes op wijst dat Yasser Arafat ook vrijmetselaar was? Gaan we dan betogen dat er goede en niet goede vrijmetselaren bestaan?


Nee waarde broeders en waarde vrienden, zeker als vrijmetselaar behoor je - naar mijn bescheiden mening -  het niet belangrijk te vinden of Obama nu wel of niet vrijmetselaar is. De mens en de president Obama zijn wel interessant.

Iedere vrijmetselaar geeft zich de opdracht zichzelf te leren kennen en zich geheel naar eigen inzicht en naar zijn eigen geweten te manifesteren in de maatschappij om deze mooier te maken. Laten wij doorgaan met het zoeken naar het Licht in onszelf en de liefde van mens tot medemens en niet naar het bewijs van het vermeende vrijmetselaarsschap van Obama.  En laten wij iedere schijn van identificatie met wie dan ook van welke politieke of godsdienstige organisatie, zorgvuldig proberen te vermijden.

Dat moest ik even kwijt.

Bent u het eens of oneens, laat mij dat hieronder weten.

 Zie ook:
startpagina
Waarom zou je lid worden
Hoe word je lid?

















donderdag 19 mei 2011

Nieuw leven. Vrijmetselaarsgedicht op verzoek.

vrijmetselarij Den Haag
Vandaag werd ik benaderd via twitter met de vraag of er een vrijmetselaarsgedicht bestaat over geboorte of doop. Dus even Neerlands maconnieke dichter, mijn broeder Jan Lubbelinkhof, benaderd. Hij zei er geen te hebben maar wel vol inspiratie te zitten. Tien minuten later was het klaar. De vraagsteller verbaasd en dolgelukkig.
Hier is het resultaat:


Nieuw leven


Door diepe duisternis gegaan
Tot nieuw leven nu gekomen
Heilig verbond is aangegaan
Nieuw leven kan gaan dromen

Aangeklopt aan moederschoot
Begerig naar het helder licht
Wachtend op het geestesbrood
Ver weg nog van het eindgericht

Het wonder van de nieuwe maat
De leerlingpassen zijn gezet
Hier huist geen enkel kwaad
De onschuld ligt te bed


Hier leeft een heel nieuw leven
Geboren uit de moeder aarde
De grote meester denkt nu even
Had alles maar zoveel waarde

Jan  Lubbelinkhof

woensdag 11 mei 2011

Vrijmetselarij inspireert.



Na de succesvolle Open Dag op 16 april jl, nodigen de Haagse Loges U nu graag uit voor het bijwonen van een open comparitie op 21mei 2011 om 15.00 uur. 

Wij hebben een spreker bereid gevonden om voor u een lezing te houden over de bestseller Het Verloren Symbool van Dan Brown.  Zijn lezingen hebben in de afgelopen jaren veel belangstelling gekregen en wij verwachten ook u daarmee een groot plezier te doen.
Want bent u ook niet nieuwsgierig wat nu werkelijkheid en fictie is.  Bewaart de vrijmetselarij een Verloren Symbool? Welk symbool. De zin en de onzin onthuld.

Na de lezing is er alle gelegenheid om vragen te stellen en te discussiëren.

Aanmelden: 070-4272981
                    0653835212   

Ik verheug mij u op 21 mei as te mogen begroeten.

Namens de Haagse loges,

Rudolph Kroon