donderdag 20 oktober 2011

Vrijmetselarij, nog even actueel

 
Keti Koti


De ketenen verbroken
Het verleden achter ons
Vrijheid voor een ieder

Behalve...
Als je een kleurtje hebt
Of een andere mening
Aan een raar geloof doet
Niet in het rijtje past
Vreemd haar
Een tattoo
Of een bontkraagje toont

Dan zit je nog steeds vast
Ketenen van het anders zijn
Enkel vrij onder gelijken
Maar niet ieder is gelijk
All animals are equal
Maar jij en ik... zijn vreemden

Dit is een gedicht van de vrijmetselaar Jan Lubbelinkhof, geschreven naar aanleiding van de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Ned. Antillen. Wat cynisch geschreven vanuit de constatering dat we ook in deze tijd, nog een lange weg te gaan hebben naar onze idealen van gelijkheid, broederschap, compassie, tolerantie etc.
U vindt in deze idealen de idealen uit de Verlichting terug, een periode waarin de vrijmetselarij als organisatie in Engeland is ontstaan en van daar uit zich wereldwijd heeft verspreid.

Wij erkennen ieders recht op zelfstandig zoeken naar Waarheid en expressie te geven aan eigen persoonlijke vorming. Daar hoort natuurlijk ook bij het besef dat jijzelf niet het patent hebt op de Waarheid en dat je ook tolerant en respectvol dient te zijn voor mensen die anders denken, zich anders kleden of andere gerechten uit hun keuken toveren.

Op u komt het aan
Juist in deze tijd waarin veel chaos in de wereld heerst en waar wij kerkelijke dogma's, mn in de christelijke, westerse wereld, in kracht zien afnemen, is behoefte aan individuele, spirituele invulling toenemende. Er is maar één weg en dat is uw eigen weg, maar met respect voor de weg van de ander.

Time to prepare for greatness"

Pim Vos
------------------------------------


Zie ook: