zaterdag 2 februari 2013

Wat is vrijmetselarij

 Het definiëren van "vrijmetselarij" is niet eenvoudig. Onze doelstelling om te komen tot persoonlijke ontwikkeling en het actief bijdragen aan de verbetering van de samenleving, is niet zo uniek. Haar methode, het gebruik van symbolen en rituelen, zonder de betekenis concreet inhoud te geven en daardoor volledige ruimte en vrijheid te geven voor eigen interpretatie en beleving, is dat wel. En daar wordt het lastig uitleggen omdat het lastig is iemand uit te leggen hoe een sinaasappel smaakt als deze hem nooit geproefd heeft.


 
 De Orde der Vrijmetselaren definieert "Vrijmetselarij"als volgt:

De vrijmetselarij biedt mannen van deze tijd een methode om te komen tot persoonlijke zingeving en ethische plaatsbepaling.
Door het gebruik van symbolen en het ondergaan en het gezamenlijk beleven van rituelen, tekent zich voor de bewust levende man een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling af. Deze weg helpt hem zich te plaatsen ten opzichte van zichzelf, de medemens en datgene wat hij als leidinggevende kracht in zijn leven aanvaardt.
De vrijmetselaar ziet zichzelf symbolisch als ruwe steen, een steen die bewerkt moet worden om een plek – zijn plek – in de samenleving in te nemen. Een samenleving die hij ziet als een te voltooien bouwwerk.

De vrijmetselarij kent een aantal kernwaarden:
  • De erkenning van een Hoger Beginsel, neutraal aangeduidt als Opperbouwmeester des Heelals.
  • De gelijkheid in wezen van alle mensen.
  • Ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid
  • Ze zoekt op wat mensen verbindt.
  • Ze is geen religie en is wars van dogma’s.
 terug <<

Geen opmerkingen:

Een reactie posten