dinsdag 26 oktober 2010

Vrijmetselarij en vrouwen.




Op twitter (vrijmetselaarDH) wordt mij  regelmatig gevraagd of vrouwen vrijmetselaar kunnen worden.  Als goed jurist is mijn antwoord dan: ja en nee. Nee, niet bij de Orde van Vrijmetselaren  waar mijn loge bij aangesloten is en ja, er zijn ook twee gemengde vrijmetselaarsordes  ( de Gemengde Grootloge der Vrijmetselarij en Droit-Humain), één voor uitsluitend vrouwen,namelijk "Vrijmetselarij voor Vrouwen" en tenslotte Orde van Weefster eveneens uitsluitend voor vrouwen. Deze laatste orde werkt overigens niet met de bouwsymboliek maar met de symboliek van het weefgetouw. Dus, in feite is er voor ieder wat wils.  Wat wil je nog meer!
 De vraag is waarom is er niet één orde? Waarom zijn er mannen en vrouwen die voorkeur geven aan samenkomsten zonder de andere sexe?  Gewoon mannen onder elkaar of vrouwen onder elkaar.
 Het antwoord is niet dat de vrouwen de mannen minder hoog achten of anders om. In tegendeel zelfs.  Voor iedereen die vrijmetselaar wil worden, is toestemming van de vrouw zelfs een vereiste.
Dat de Orde van Vrijmetselaren masculien is, wordt ook wel eens door sommigen historisch verklaard. Zij zou voortgekomen zijn uit de gilden van werklieden in de 18e eeuw. Die gilden bestonden uit uitsluitend mannen. Maar voor deze ontstaansgeschiedenis bestaat geen enkel bewijs. En dat verklaart ook zeker niet waarom wij nog steeds in deze moderne tijd  een mannenorganisatie zijn. (Over de ontstaansgeschiedenis zal ik binnenkort een blog schrijven)


Waarom ik de voorkeur geef aan “mannen onder elkaar” is dat de specifieke aard van de vrijmetselarij met zich mee brengt dat je je binnen de loge vertrouwd en vrij moet voelen om gesprekken van zeer persoonlijke aard te kunnen voeren. Natuurlijk kun je ook met vrouwen zeer persoonlijke gesprekken voeren. Vaak kan ik dat in mijn privé leven zelfs beter dan met mannen. Maar het is nu eenmaal zo dat zodra er een vrouw in een groep mannen komt (of andersom) de sfeer direct verandert en het typisch mannengedrag (of vrouwengedrag)  naar boven komt.  Risico bestaat zelfs dat relaties ontstaan, huwelijken onder druk komen te staan, afgunst ontstaat etc.  Natuurlijk kan dat ook op een tennisvereniging of welke club dan ook. Maar juist binnen een loge ga je diepgaande en veelal langdurige relaties aan met je medebroeders; deel je met elkaar wat diep in jezelf je bezig houdt. Ik denk dat het risico van spanning tussen de sexen de vereiste onbevangenheid en vertrouwdheid kunnen aantasten en daarmee onze specifieke werkwijze. 
Sommigen beweren dat een organisatie van mannen in deze moderne tijd van emancipatie niet (meer) passend zou zijn. Met alle respect begrijp ik dat argument niet goed. Scheiding van sexen komt nog steeds veel voor zonder dat dat maatschappelijke verontwaardiging oproept. Niemand heeft bijvoorbeeld  bezwaar tegen voetbal voor uitsluitend vrouwen, uitsluitend mannen of gemengd voetbal.



Maar goed, zoals gezegd kan iedereen daar weer anders over denken en daarom is het goed dat er voor iedereen en met respect voor ieders opvatting er dus een keuze is tussen verschillende organisaties.


 

14 opmerkingen:

  1. "After all, isn't it our very uniqueness that makes membership so valuable?"

    eVa, wavelength.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag eVa, wavelength

    Ja, ieder mens is uniek. Ieder mens moet zijn eigen levenspad gaan en zelfstandig zoeken naar wijsheid, naar spiritualiteit. En juist binnen de vrijmetselarij, of de Orde van Weefsters,vind je de ruimte en de inspiratie om je eigen, unieke zoektocht te vervolgen.
    Dank voor je reactie.

    Hartelijke groet,
    Rudolph Kroon

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Rudolph,

    Wat een mooie uitleg over de vrijmetselarij. Ik ben een boek aan het lezen over de Occulte Vrijmetselarij van Ragon: erg boeiend, maar ook al erg oud ;-) Ik vind het leuk op jouw site te lezen hoe het er anno 2011 aan toe gaat. Jouw uitleg over mannen en vrouwenclubs is interessant. Ik heb zelf samen met twee andere dames een zakelijk multicultureel vrouwennetwerk opgericht, waar we elkaar helpen om verder te komen op de carriereladder. ook wij staan niet negatief tegenover mannen, maar we willen juist een vrouwennetwerk omdat we elkaar dan extra goed kunnen helpen. Op sommige gebieden praat het makkelijker wanneer je met mensen van je eigen sekse bent. Maar uiteraard is het wel beter om daarbuiten ook regelmatig contact te hebben met mensen van de andere sekse, al is het maar voor je persoonlijke sociale ontwikkeling. Ik volg je ook op twitter.

    Met vriendelijke groet,

    Anne de Haan (@karmijntekst)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Rudolph,

    Met veel plezier lees ik jouw artikelen over de Vrijmetselarij. Ik vond je op het internet, omdat ik wel eens wilde weten hoe het er anno 2011 aan toe gaat. Momenteel lees ik het boek 'Occulte vrijmetselarij' van Ragon uit 1931. Interessante kost.

    Ik vind jouw uitleg over verschillende groepen wel mooi. Ik heb zelf samen met twee andere dames een zakelijk vrouwennetwerk opgericht. Dit is ook niet omdat we nooit met mannen zaken willen doen, maar omdat veel vrouwen op een andere manier willen communiceren wanneer ze zaken doen. Samen kunnen we onze vrouwelijkheid versterken, omdat velen van ons in het zaken doen willen groeien op een manier die hun eigen is. Bij veel mannen ligt dat anders, gevoelsmatig dan. Als zakenvrouw vind ik het fijn dat gevoeligheden ook een plek krijgen. Ik hoef bijvoorbeeld niet zo nodig zo stoer te doen als een keiharde zakenman ;-) Ik kan me zo voorstellen dat de mannen van de Vrijmetselarij ook op een eigen manier over mystieke en occulte zaken willen praten. Vrouwen praten inderdaad ook vaak op een andere manier over dit soort dingen. Ik geloof daarom niet dat vrouwen en mannen niet in eenzelfde loge kunnen vanwege seksuele spanningen, want dit kan overal voor komen, toch?

    Ik volg je op Twitter.

    Hartelijke groeten van Anne de Haan

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Anne,

    Dank voor je reactie. Lijkt mij een boeiend boek. Zelf weet ik zeer weinig over occulte vrijmetselarij. Zou ik mij toch eens in moeten verdiepen. Sukses met je vrouwennetwerk. Goed initiatief.

    Hartelijke groet,

    Rudolp Kroon

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Rudolph,

    Met werkelijke alle respect, deel ik je betoog over de voors en tegen van masculiene vrijmetselarij niet. Het argument de ik vaak hoor, dat mannen zich anders gedragen, vind ik zo zwak. En al zou er een seksuele spanning zijn, want daar wordt vermoedelijk op gedoeld, dan is de Loge toch bij uitstek een plek waar je dat obstakel moet weten te overwinnen. Weet u nog, het struikelblok uit de gezellengraad ?

    En trouwens, het hele verhaal gaat niet op als een broeder homoseksueel is. Dan is hij lid van een masculiene orde, maar dan geldt het argument nog steeds.

    De masculiene orde zou de uitdaging aan moeten gaan om zijn eigen struikelblok te overwinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Marco,
    Dank voor je reactie. Tjsa, "harde" argumenten zijn er natuurlijk niet. Het is voor een belangrijke deel een gevoelsmatige kwestie. Rode draad van mijn artikel is dat er toch niets mis is als mannen, of vrouwen ook eens een momentje in de week onder elkaar willen zijn. En anderen willen in gemengde samenstelling samenkomen. Voor ieder is er dus keuze. Dat heeft niet zoveel met struikelblokken te maken (uit de leerlingengraad). Zo zwaar vat ik het allemaal niet op, maar heb respect voor jouw mening.

    met vriendelijke groet,

    Rudolph Kroon

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste Rudolph,

    Eveneens dank voor je reactie. Inderdaad. het struikelblok komt uit de 1e graad. Maar dat doet niets af aan de betekenis.

    Maar daar de gemengde orde voor mij qua arbeid volkomen gelijkwaardig is aan de masculiene orde, ben ik het ook wel weer met je eens dat er niets mis is met het bestaan van beide orden.

    Br. groet,
    Marco Lucas

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Rudolph,

    Er worden legio argumenten gegeven voor de scheiding van sekse binnen de loges. Mijn eigen vrouw zou het trouwens niet leuk vinden als er vrouwen in mijn loge zouden rondlopen. Dat is misschien ook een geldig argument.

    Groetjes

    Henk Veenendaal jr.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Henk,

    Dat geldt ook voor mijn vrouw. Dat niet onbelangrijke argument had ik ook in het artikel moeten vermelden. Dank je.

    Groet

    Rudolph

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geachte hr. Kroon,

    Ik begrijp heel goed, het niet direct opnemen van vrouwen binnen de loge. Gezien het feit dat vrouwen over het algemeen elkaar graag bestrijden en ten strijde trekken om hun gemaal te verdedigen, zou het de goede naam van de organisatie behoorlijk kunnen schaden. Dus zeg ik; "laat de vrouwen de wereld niet beheersen, anders komt er per direct oorlog". M.a.w. Vrouwen zouden elkaar best wel kunnen joinen, maar door hun emotionele aard dreigd het niet direct van de grond te komen.

    Was getekend,

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beste Rudolph, VM,

    Hoe welkom het ook is om het standpunt dat de vrijmetselarij een optie bied voor iedere geschikte kandidaat zonder onderscheid op basis van geslacht, als co-freemason (ik woon in Engeland en ben daar ingewijd) kan ik hartgrondig onderschrijven dat de risico's waarvan u spreekt niet spelen in een gemengde loge.

    Onze Orde heeft sinds 1893 mannen en vrouwen op gelijke voet ingewijd, en net als in een masculiene of feminiene order werken wij van vroegs af aan om de menselijke passies onder controle te brengen. De profane wereld blijft aan de profane zijde van de Tempel -- binnenin werken wij 'To The Glory of the Great Architect of the Universe and to the Perfection of Humanity'.

    Van het grootste belang daarvoor is de harmonieuze verhouding en dynamiek onder de leden van de loge -- zonder die relatie zou het werk niet mogelijk zijn. Vrijmetselaars werken aan hun eigen ruwe materiaal, zodat zij tezamen de Tempel der Mensheid mogen vormen.

    Het ligt, met andere woorden, binnen hun eigen sfeer van verantwoording hoe zij met hun mede-broeder en mede-burger om wensen te gaan, en als vrijmetselaars zouden wij mogen verwachten dat wij in staat zijn onze passies te beheersen.

    Voor wat betreft partners en echtgenote(s)/(n) ben ik mij ook niet bewust van het probleem zoals u dat schetst. Dat komt mede omdat zij, mochten zij dat willen, het pad van hun partner kunnen delen in onze Orde, maar ook als dat niet zo mocht zijn is er voldoende openheid dat de niet-maconnieke partner in de relatie doorgaans de Broeder or Zuster volledig ondersteunt en vertrouwt in diens maconnieke werk. Het is wederom aan de vrijmetselaar om de balans te vinden tussen familie en vrijmetselarij.

    Desalniettemin is het een ieders recht om zijn of haar vrijmetselarij te ervaren en werken in de omgeving van zijn of haar keuze: masculien, feminien of gemengd.

    S&F,

    Cora Burke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, kan iemand van 16 ook lid worden van de vrijmetselarij?

      Verwijderen
  13. Beste Rudolph,

    Bij het lezen van deze blog geschreven in 2011. heeft de tand des tijds invloed gehad op deze blog. In Nederland is er nu ook de Vrijmetselarij voor Vrouwen. Zij zijn op het internet te vinden onder www.vmvnl.nl. Op de site staat te lezen dat in december 2015 de eerste loge in Gouda is opgericht. De VMVNL oriënteert zich op de Nederlandse cultuur en de maçonnieke (Vrijmetselaars-)gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen