zondag 19 juni 2011

Rudolph Kroon: GEBRUIK DIE NIEUWE MEDIA


In 2014 bestaat mijn loge 100 jaar en dat zullen we nog wel halen. Maar daarna kunnen we de loge opheffen als het zo gaat, zoals het nu gaat. “

Aan het woord Rudolph K, voorzittend meester van de in Den Haag residerende loge L'Union Frédéric, nummer 106. Zijn woorden klinken onheilspellend. Klinken....Want de 55-jarige vrijmetselaar is ervan overtuigd dat sociale media de redding kan betekenen.

tekst Frans Micklinghoff (overgenomen uit KUZ, jaargang 65, nr 5, 2011)

Amper Voorzittend Meester zijnde, ben ik eens gaan rekenen. Zoals ik al zei, in 2014 bestaat mijn loge 100 jaar en dat zullen we nog we halen. Maar daarna.......

Omvallen

Vanwaar die onheilspellende woorden? Wat is er aan de hand bij de Haagse Loge L'Union Frédéric? Voorzittend Meester Rudolph K vervolgt: “Ongeveer eenderde komt niet meer wegens ouderdom of gezondheidsredenen. Ongeveer eenderde komt wel, maar wil absoluut geen functie. En het laatste derde deel van het ledental zit voornamelijk in het bestuur en behoort dus tot de vaste kern.
Dus we stonden voor de keuze om over een paar jaar de tent te sluiten of stevig te gaan trekken aan de ledenwerving. Sommigen zijn nogal pessimistisch en blijken van mening dat Den Haag toch te veel loges heeft en er best een paar mogen omvallen. Maar als je de eigenheid van jouw loge koestert en wilt behouden, dan moet je aan de slag.



Doelgroep zoeken

Aan de slag...Maar hoe? “Via de klassieke methode, het adresboekje doorspitten en kijken of daar wat potentiële kandidaten bijzitten, werkt niet meer”, antwoordt voorzittend meester Rudolph K.
“Er zijn zeker voldoende kandidaten in groot-Den Haag met pakweg een half miljoen inwoners. En er is zeker grote belangstelling voor spiritualiteit en vragen rond zingeving. Maar de adresboekjes blijken klein en kort geworden wegens het overlijden van vrienden of andere oorzaken, zoals een krimpend sociaal netwerk bij het voortschrijden van de leeftijd.”
“Hoe ga je dan op zoek naar kandidaten? Via de nieuwe sociale media, zoals facebook, linkedin, blog en twitter. Dus heb ik mij daarop gestort. Dat betekent dat je wel een doelgroep moet gaan zoeken om zo een adresbestand op te bouwen. Ik ben met een blog begonnen en twitter behoorlijk. Het gaat leuk, er zit groei in.”

Beperkingen

Rudolph K vervolgt zijn betoog. “Wellicht is dit ook de toekomst om nieuwe kandidaten te krijgen. Ik heb nu net 2 kandidaten, die via deze nieuwe sociale media belangstelling hebben getoond, ingewijd. Een derde kandidaat gaat nu in de procedure en er popelen nog twee personen in de wachtkamer waarmee we de volgende maand verder aan de slag gaan.”
Het moge duidelijk zijn: het enthousiaste voor het gebruik van die nieuwe, sociale media spat er bij Rudolph K vanaf. Maar hij is ook wel zo realistisch dat hij zijn ogen niet sluit voor de beperkingen.
“Natuurlijk houden we nog steeds 1 á 2 keer per jaar een open dag of open avond voor belangstellenden. En natuurlijk moeten we met de blog niet uit de Getande Rand springen (red: = binnen de intimiteit van de loge houden). De privacy moet beschermd worden. Het is niet alleen zieltjes winnen. We moeten wel de goede, de juiste toekomstige medebroeders binnen halen. Hoeveel “vrijmetselaars-zonder-schootsvel” lopen er niet rond die van het bestaan van de vrijmetselarij nauwelijks weet hebben? We moeten de mannen die zoeken op het bestaan van de vrijmetselarij attenderen.”

Zoekende

Rudolph K van Loge L'Union Frédéric in Den Haag tot slot:”In iedere loge zou iemand zich moeten storten op de nieuwe social media en daarmee iets moeten opzetten om zo de zoekende mens te benaderen. Niet dat wij het hebben gevonden, want ook wij zijn nog zoekende. Maar via het internet kan je wel sneller zoeken! Waarom zou je dan de nieuwe verworvenheden, zoals facebook, Linkedin, blogs en Twitter ook niet gaan gebruiken?”

In ontwikkeling
De postduif is al vele jaren geleden ingeruild voor de postbode. Die weer door de telefoon en de fax. En die weer voor de e-mail. De volgende stap is de nieuwe, sociale media. De geschiedenis leert, dat de ontwikkeling zich niet laat stopzetten, laat staan terug te draaien. Daarom verdient het aanbeveling eens een kijkje te nemen op de in ontwikkeling zijnde site van de Haagse Loges (www.vrijmetselarijdenhaag.nl ) en op de blog van Loge L'Union Frédéric ( www.vrijmetselarij.blogspot.com ).
Met vallen en opstaan wordt hier wellicht geschiedenis geschreven... In ieder geval, zoals het nu gaat, een Haagse loge gered van sluiting.

              Hoe word je lid

2 opmerkingen:

  1. Dit heb ik kunnen lezen omdat het vrij op het WWW te vinden was via een link op twitter. Het www heeft als beperking dat het een eenrichtingsweg is waar je wel zelf in moet willen lopen. Zij die gevonden willen worden worden dat pas als zij die zoeken de juiste kant op kijken. De kunst is het nu om de juiste ogen op je gericht te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Ron,
    Dank voor je reactie. Ik volg je nu ook op twitter. En ja, de kunst is idd te bewerkstelligen dat de juiste ogen op je gericht zijn. Suggesties om dat nog beter te bewerkstelligen, zijn van harte welkom.

    met hartelijke groet,
    Rudolph Kroon

    BeantwoordenVerwijderen