maandag 9 april 2012

Het Geheim van de Vrijmetselarij


Auteur: Case Trevius
datum:  april 2012



Dit verhaal gaat over de Profaan Paul en de Meester Vrijmetselaar Johan.

Paul vraagt aan Johan wat het geheim van de Vrijmetselarij is.
Johan: “Weet jij hoe een sinaasappel smaakt?”
Paul: “Nee! Ik lust die dingen niet”.
Johan: “Dan kunnen wij daarover geen gesprek voeren”.
Paul: “Dat is een halfzacht antwoord”.
Johan: “ Ja, dat is het ook. Mag ik je dan een onfatsoenlijke vraag stellen?”
Paul: “ Ja. Als mannen onder elkaar kan dat wel.”
Johan: “Wat doe jij met je vrouw in bed?”.
Paul: “Al wat in ’t bedde wordt gesproken wordt met de lakens toegeloken!”
Johan: “ Juist! Bij ons noemen wij dat “Binnen de Getande Rand”. Dat is dus jullie Geheim; dat gaat niemand wat aan! Kom ook binnen de “Getande Rand”; dan kunnen wij jou duidelijk maken wat het geheim is”.

Inmiddels heeft Paul de belangrijkste plaats binnen de Vrijmetselarij gekregen: hij is Leerling Vrijmetselaar! Nu wil hij weten waarom dat de belangrijkste plaats is
Johan: “Omdat de Loge elk jaar minstens 1 nieuwe Leerling moet krijgen, anders sterft de Loge uit.”.
Paul:” Waarom heet ik nu Tubal Kaïn?”
Johan: “Toen de Vrijmetselarij in de 18e eeuw begon, was dat een vereniging voor de gezelligheid. Er werden gesprekken gevoerd over het waarom en hoe van ons bestaan, maar er werd ook veel gelachen, gegeten, gedronken en met woorden gegoocheld. In die tijd werden eigenlijk ook de serieuzere zaken over het leven besproken. Men besloot daarom een vereniging te stichten die door middel van symbolen, ritualen en wachtwoorden de leden moest leren denken. Dat was niet nieuw want gedurende duizenden jaren waren ook andere volken al op dat idee gekomen. Na veel overleg werd gekozen voor de symbolische Tempelbouw en omdat de meeste mensen in die tijd uitgingen van de verhalen van ons Eerste Grote Licht werden namen en andere zaken gebruikt om de ritualen te schrijven. Koning Salomo van Kana-an (Kena-An = Purper-Land) nam Hiram de Zoon van een Weduwe aan en die werd zodoende de Bouwer van de Tempel. Die had natuurlijk vele mannen nodig om de grove stenen te bewerken om daarmee de Tempel in elkaar te zetten. Voor de afwerking van de binnenkant werd cederhout gebruikt dat zij kregen van Hiram de Koning van Tyrus in de Libanon (Laban-An = Wit Land). Bij het werk aan de Tempel mochten geen geluiden worden gehoord… Tubal Kaïn was in die tijd de Eerste Bewerker van Metalen en werd daarom zeer bewonderd. Maar hij mocht nu nog niet meedoen (net zoals jij) omdat hij zonder geluiden niet kon werken, zodat hij zijn metalen moest inleveren… De vaak boertige Engelse schrijvers van dat rituaal kwam goed uit dat de Leerling een man moest zijn maar hoe kom je daar achter? Met een knipoog vonden zij dat de naam Tubal-Kain veel leek op Two Balls and a Cane en daarom dragen wij dat speldje nu nog omdat wij heel graag altijd Leerling willen blijven.

De rest van het rituaal zul je allemaal zelf moeten vertalen zonder geluiden te maken! Leer dus te denken!! Dat is het Geheim.

5 opmerkingen:

  1. Dus het geheim is: "te leren denken"?
    Vertalen van 'de rest van het rituaal allemaal', 'zonder geluiden te maken'.

    Vertalen betekent: het ene woord in het andere woord omzetten, woorden die hetzelfde betekenen. Vertalen kan ook betekenen, in sumbolische zin, het ene begrip in het andere begrip omzetten.

    Beide betekenissen van vertalen vereisen verstandelijke vermogens: denken zonder geluid te maken.

    Het eerste vertalen zoals een tolk: zo zuiver mogelijk werken en de betekenis onaangetast laten. Het tweede vertalen is het omzetten van symbolische woorden in, bijvoorbeeld, metafysische begrippen.

    Bij dit laatste is de vertalende zuiverheid taboe: men begeeft zich in het moeras van speculatieve denkbeelden. Men laat zich leiden door wat men mooi vindt.

    Het grootste gevaar is dan, dat men zelfgenoegzaam denkt het geheim opgelost te hebben. Echter men leeft dan in een gesloten zelfgeschapen denkwereld. Ijdelheid ligt op de loer. De zintuigen worden gesloten voor andere geluiden.

    Het verstand overuren te laten maken, gebogen over geschriften, ritualen? Denken zonder geluid te maken? Is dat het geheim?

    Zou het geheim zich misschien kunnen openbaren als een serene stilte, ruimte, bewust-zijn?

    Als het denken stopt en het hart zich opent tijdens een ochtendwandeling of een traumatische ervaring?

    Misschien is het zelfs mogelijk, tijdens de stilte van een rituaal of een kerkdienst, als men alle denkbeelden verlaten heeft.

    Als de levende stilte de "nietszeggende" woorden dragen. Geluiden die er, alhoewel luid hoorbaar, toch niet zijn. Katalysatoren die het licht laten schijnen in de duisternis.

    Jan van de raad van elf.

    p.s.
    Zo zie je maar dat het geheim niet verteld kan worden. Houd de lakens over het spel, de poppenkast is voor de kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe smaakt een sinaasappel? Tja, niet uit te leggen en ook niet zo verwonderlijk want taal kan nooit z'n eigen beperkingen overschrijden.Psychodrama's moet je ondergaan en dat valt gewoon niet te vertalen c.q. uit te leggen omdat het voor ieder individu verschillend is.Ik houd het maar bij wat Rilke over de mystieke ervaring zei: es ist eine reine erfahrung.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik denk dat ik t wel snap.als je nieuwschierig was geweest om te proeven van een sinasappel of vind het zelfs lekker dan kun je erover praten en defineren hoe de sinasappelsmaakt.waarom discuseren of praten met iemand over iets waar de een niet over mee kan praten dan heeft de een geen gefundeerde mening over een sinasappel.en als die persoon die nie lust is die ook hellemaal niet geintresseerd in een sinasappel.

    Dat over wat je met je vrouw doet in bed is ook meer symbolisch over geheim houding.En zoals veel weten zijn de vrijmetselaars,wetenschappers en vele ruimdenkenden.al afgeslacht in de historie onder de naam van ketters of heidenen tezijn.het grappige daarbij is dat ze beticht woorden van satanistische rituelen tewijl elk universeel geloof is gebazeerd op mystiek en rituelen.behalve bij de katholieke kerk alleen ingewijden van het vaticaan doen er nog aan en de rest is in europa al honderde jaren geleden al uitgeroeid.los van de discussie of dat die rituelen allemaal juist of goed zijn daar kan ik niet over oordelen.

    Ik denk dat het eerste gesprek een hypothetische uitnodiging is met een knipoog.
    En dat voor diegene die wil,durft en kan begrijpen waar het allemaal om gaat en is begonnen,vanzelf naar antwoorden gaat zoeken.mits men een heldere vizie heeft zal de juiste vragen stellen en de correcte antwoorden vinden.Ik ben er van overtuigt dat de antwoorden voor een groot deel al zijn gegeven maar dat de mensen niet kunnen of durven zien en dan ga ik terug naar een bekend verhaal mss een cliche maar het gesprek van plato en socrates met de twee mannen in de tunnel.voor diegene die het kennen en begrijpen weten wat ik bedoel.Kan nog veel verder gaan over hoe ik het denk tezien ik kan er ook mss hellemaal naast zitten maar de appel valt niet ver van de boom.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het volgende: heldere vizie ,Sorry, het moet zijn visie dus dat het is niveau van de VM.Het was ook niet Socrates in de tunnel maar in de grot, het ging over de schaduwen.Allemaal half begrepen zaken dus waarom nog serieus nemen deze hele VM onzin.Nou, gaarne uitleg.Ik heb er wel een paar argumenten tegenover.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hebt u het lef om het volgende te publiceren? Het is namelijk bijzonder grappig:

    http://eindtijdinbeeld.nl/De%20NWO-%20De%20vrijmetselarij%20en%20haar%20geheimen..htm

    BeantwoordenVerwijderen