donderdag 24 november 2011

Het nieuwe blad "Vrijmetselarij" voor iedereen.

Paul Marselje

 Wilt u het blad downloaden? Klik hier

 Door: Paul Marselje, lid Hoofdbestuur Orde der Vrijmetselaren 
De tijd staat niet stil. De maatschappij verandert en daarmee de context waarbinnen de vrijmetselarij een plek heeft. Dat vraagt soms om herbezinning op hoe, wanneer en met welke boodschap de Orde van Vrijmetselaren en de Loges naar buitentreden. Het hoofdbestuur van de Orde heeft zich hierover gebogen en een aantal beslissingen genomen. Eén daarvan is dat het Orde-magazine ‘KuZ’ een andere naam krijgt, een vlag die de lading moet dekken, zowel voor leden als voor niet leden. Die naam is kortweg ’Vrijmetselarij’ geworden. In december verschijnt het eerste nummer onder die naam en dat is ook nog eens een heel bijzondere uitgave.

Zeer boeiend decembernummer
Het decembernummer is bedoeld voor niet-vrijmetselaren, maar daarom zeker niet minder interessant voor de leden. Jaarlijks zal er zo’n voorlichtingsnummer verschijnen. In deze editie staan algemeen voorlichtende artikelen, maar ook korte interviews met Meesters, Gezellen en Leerlingen. Boeiend zijn verder de uitvoerigere interviews met Rabijn Soetendorp, ethica Heleen Dupuis, soefist Johan Witteveen, bisschop Bähr en Grootmeester Willem Meijer. Zij gaan allen in op de vrijmetselarij in verhouding tot hun eigen overtuiging.

Nooit weggooien!
Jaarlijks zal er voortaan zo’n voorlichtingsnummer verschijnen als nu in december. Maar dan voorafgaand aan de tweede zaterdag in september die voortaan de ‘Dag van de vrijmetselarij’ heet. Ieder jaar zal er voor zo’n dag een thema worden gekozen waarmee men naar buiten kan treden. Binnenkort zal daarover meer bekend worden. Al weer sinds enige tijd kan iedereen zich abonneren op het blad, ook niet-leden dus. De inhoud gaat daar ook steeds meer vanuit. Het hoofdbestuur hoort steeds vaker dat leden het blad bij kapper of tandarts op de leestafel laat liggen en heeft daar geen moeite mee.


Red: wilt u nadere info over hoe u zich kunt abonneren:
orde@vrijmetselarij.nl of 070 - 346 00 46

6 opmerkingen:

 1. Waarde broeder Zijlstra,

  Na plaatsing van uw reactie drukte ik per ongeluk op de delete-knop. Bij deze uw berichtje alsnog.
  --------------

  persoonlijk heb ik er geen behoefte aan dat de orde zich als een soort zeg a la natuurmonumenten ver. naar buiten toe manivesteert, of soort humanistisch verbond, want dat zijn we niet. WE zijn wel een besloten broederschap, mag dat zo blijven.

  AZ/lid loge de Eenhoorn te Hoorn
  (woon buiten de EU)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Z.'.W.'.Z.'.V.'.B.'. Paul,
  Van waar zo ineens dat nieuwe blad? Via de Loge hebben wij er nog niets over gehoord. Komt het te koop te liggen bij de "bladenman"?

  M.'.B.'.G.'.
  B.'. Toon de Laaf
  tdelaaf@home.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Toon: Nee, het blad komt niet te koop via de bladenman. Je bent lid, dus krijg je het. Je bent geen lid maar abonnee, dus krijg je het. Je bent geïnteresseerd, dus zorgt een vrijmetselaar of Loge dat je het jaarlijkse nummer voor niet-leden krijgt. Dat zijn ongeveer de drie mogelijkheden.

  Voor een kiosk-achtige verspreiding bestaat geen markt en geen kapitaal. En of je dat zou moeten willen is een vraag apart. Dat je er nog niets van hebt gehoord ligt echt aan de communicatie binnen je regio. In vrijwel alle regio-conventen is er uitvoerig op gewezen.

  @Anno: Dat wij geen natuurmonumenten opf humanistisch verbond zijn blijkt uit de inhoud; niet uit de vorm van naar buitentreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat betekent Z.'.W.'.Z.'.V.'.B.'. en wat M.'.B.'.G.'. ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeer Waarde, zeer Verlichte Broeder.

  Met Broederlijke Groet

  De geschriften van de vrijmetselarij staan bol van afkortingen. Zo is een rituaal voor niet vrijmetselaren ook nauwelijks te lezen. Het doet mij soms een beetje aan de PTT denken waar ik 30 jaar geleden in dienst kwam. Ik kreeg toen een uitgebreid boekwerk waar ik de betekenis van alle afkortingen kon opzoeken.
  In mijn blog vermijd ik afkortingen omdat ik graag wil dat de artikelen gemakkelijk leesbaar zijn.

  Groet

  Rudolph Kroon

  BeantwoordenVerwijderen