donderdag 4 november 2010

Gisteren gevisiteerd bij de Achtbare Loge Fraternité in AlmeloVrijmetselaren visiteren binnen de wereldwijde broederschap. Wat is eigenlijk visiteren? Het is gewoon een mooi woord voor bezoeken. Als je visiteert dan ga je, zoals wij zeggen, deelnemen aan de arbeid in die loge. In elke loge, waar ook ter wereld, ben je als vrijmetselaar altijd welkom en voel je je direct thuis.

Gisteren heb ik gevisiteerd bij de Achtbare Loge Fraternité in Almelo. En als altijd, werd ik hartelijk en gastvrij ontvangen. Een broeder, Leerling vrijmetselaar, die ik tot dan toe uitsluitend via twitter kende, werd gisteren tijdens een rituele bijeenkomst bevorderd tot Gezel. Binnen de vrijmetselarij wordt de Profaan (degene die lid wil worden) eerst ingewijd tot Leerling en na ongeveer een jaar bevorderd tot Gezel en weer een jaar later verheven tot Meester Vrijmetselaar.

Maar goed, gisteren was het dus een Gezellenbevordering. Is het Leerlingenrituaal vooral gericht op het werken aan de Ruwe Steen, aan jezelf, aan het Ken Uzelve, de Gezellengraad is gericht op de maatschappij, op de buitenwereld, aan het werken aan een mooiere samenleving. De ritualen bieden je de werktuigen om daaraan te werken. Maar wat een beter mens is en wat een mooiere samenleving is, is ter bepaling van iedere vrijmetselaar afzonderlijk. Iedere vrijmetselaar bepaalt zelf welke weg hij wil bewandelen.

Na de rituele bevordering hebben we gemeenschappelijk gegeten en gedronken, het Broedermaal, en daar staat de gezelligheid voorop.
Al met al werd het 24.00 uur en kon ik nog een kleine twee uur terugrijden voor ik weer thuis was in Alphen a/d Rijn. De moeite van de reis was het meer dan waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten