donderdag 13 januari 2011

Gisteren een Bouwhut van de vrijmetselarij bezocht.

Recentelijk werd ik door een broeder benaderd met de vraag of ik lid zou willen worden van de Bouwhut waar hij deel van uit maakt. 12 januari 2011 zou een speciale avond zijn, namelijk een nieuwjaarsavond met de dames er bij. De bijeenkomst zou bij een van de leden van de Bouwhut thuis gehouden worden.Of ik eerst eens kennis wilde maken en de sfeer wilde proeven.

Ik wist wel van het bestaan van het fenomeen Bouwhut af, maar daar was alles mee gezegd. Maar ik zei direct "ja" en was gisteren dus bij wijze van kennismaking in de Bouwhut, in een ruim appartement te Voorburg met schitterend uitzicht over het water, de Vliet.

Bouwhutten zijn clubjes vrijmetselaren, georganiseerd in een eigen Orde. De Bouwhut waar ik gisteren was, komt één maal per maand bijeen.  Toetreding gaat met een "licht maçonniek" rituaal gepaard. De bijeenkomsten hebben primair een sociaal, relationeel doel. Je treft er voor het grootste deel broeders uit allerlei andere loges aan dan je eigen loge.  Bouwhutbijeenkomsten beginnen rond  17.30 met borrel, vervolgens een korte vergadering met een korte lezing (bouwsteentje genoemd) en gedachtewisseling daarover en vervolgens een gezamenlijke maaltijd eindigend om 20.30 uur.

Maar gisteren was het dus een avond met de partners erbij. Ik vond het een bijzonder gezellige avond. Het hapje (Indonesische rijsttafel) en de drankjes waren perfect, evenals het gezelschap. Een belangrijk deel van de aanwezige broeders kende ik al wel zijdelings of alleen van gezicht. En natuurlijk waren er een paar broeders van mijn eigen loge. Mijn eigen vrouw kon gisteravond  helaas niet aanwezig zijn omdat zij die avond als vrijwilliger bij de Voedselbank werkt (intake gesprekken voeren). Ik kon toen even niet nalaten om bij het opscheppen van de heerlijke gerechten even mijn gedachten te laten gaan naar al die mensen die het minder goed hebben dan ik.

Om tien uur ging ik voldaan en met een goed gevoel weer naar huis. Ik zal mij aanmelden.

4 opmerkingen:

 1. U schrijft "Bouwhutbijeenkomsten beginnen rond 17.30 met borrel," etc. Waarschijnlijk gebeurt dit bij de Bouwhut die u kent, maar het is allerminst gebruikelijk bij vele andere Bouwhutten. Mijn eigen Bouwhut te Zwolle begint altijd om 20.00 uur en duurt tot ca. 22.30 uur. En in die tijd wordt er "gewerkt", dus niet geborreld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarde br:. Bob. Ik had het ook over de bouwhutbijeenkomsten van "mijn" Bouwhut. Maar dank voor de aanvulling.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Ik zal mij aanmelden" Laat dat nou net niet het geval zijn... je wordt gevraagd

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Om lid te worden van een loge, kunt u zich gewoon aanmelden. Er volgt dan een procedure. zie http://vrijmetselarij.blogspot.com/2010/11/vrijmetselarij-hoe-word-je-lid.html
  Nadat je meester vrijmetselaar bent, kun je van allerlei clubjes binnen de vrijmetselarij lid worden. Je kunt je daar gewoon voor aanmelden. Voor een Bouwhut _ een van die clubjes - moet je je inderdaad aanmelden. Maar - nogmaals - voor al die clubjes moet je al Meester Vrijmetselaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen