vrijdag 3 augustus 2012

Bron van disharmonie



Auteur: Pim Vos

 "Stel mijzelf reeds geruime tijd de vraag, of de oorsprong van elk conflict niet gelegen is in het feit, dat de mens vanuit zijn 'stoffelijk-zijn' te veel het eeuwige conflict tussen het mannelijke c.q. het vrouwelijke uit de eigen gebroken ziel buiten zichzelf zoekt. (gelieve mannelijk/vrouwelijk for the sake of argument heel even puur te zien vanuit een geestelijk- i.p.v.fysiek-seksueel perspectief.) Ziedaar: de bron van velerlei conflictsituaties.
Gaarne uw Licht hierop."




Deze lezersvraag kreeg ik van Frank Heuvelaar. Frank, dank voor je vraag. Ik zal een poging doen mijn licht hierover te laten schijnen, wetende dat de wijsheid veelal meer in de vraag dan in het antwoord ligt. Ik begin dan ook met wedervraag.

Zit er wel een eeuwig conflict  in de ziel van de mens en zo ja,
proberen we dan dat (innerlijke) conflict buiten onszelf op te lossen?

De mens is een mengvat van masculiene en feminine eigenschappen en gevoelens. Voor een belangrijk deel domineert het masculine in de man en het feminine in de vrouw en wel als gevolg van lichaamsbouw (spierkracht), biologische rol en hormoonhuishouding ( testosteron resp oxitocine).
Maar ook de cultuur bepaalt in belangrijke mate de rolverhouding tussen man en vrouw en de mate waarin bijvoorbeeld mannen hun vrouwelijke, feminine eigenschappen mogen laten zien. Zo mogen mannen niet huilen terwijl in andere culturen dat wel degelijk is toegestaan.

Voor nadere verdieping in dit onderwerp raad ik aan Sex, Ecology, Spirituality van Ken Wilber.
 Hier wil ik inzoemen op het conflict dat ontstaat tussen een gegeven mix van masculine en feminine eigenschappen in de individuele mens en zijn omgeving. Je kunt je dan niet gedragen zoals je wilt. Waar zit de bron van het conflict? Zit het in de individuele mens of in de omgeving? Moet ik dan mijzelf aanpassen ( zo dat mogelijk is) of moet ik een andere omgeving, andere cultuur uitzoeken?

Ik denk dat er in je hart geen conflictsituatie is, zelfs geen dualiteit. Dat ontstaat pas in de (voorgenomen) interactie met de buitenwereld. Heel simpel gezegd: ik kan niet doen wat mijn omgeving van mij verwacht. Maar, nogmaals, masculine en feminine eigenschappen conflicteren op zich zelf niet met elkaar. Sterker nog, die kunnen juist zorgen voor evenwicht in de mens. Zorgzaamheid ( feminien) en daadkracht ( masculien) sluiten elkaar niet uit.

Maar niet alleen zit het probleem in de aanpassing aan de verwachtingen van de samenleving. Ik zou het breder willen trekken. Het probleem zit in het beeld wat je van jezelf hebt (inclusief het masculine en feminine aspect).  We hebben allemaal beelden gevormd over wie we zijn cq zouden moeten zijn. We creeeren daarmee ego's en denken dat we die ego's ook daadwerkelijk zijn. Volgens de Boeddhistische leer ligt daar alle bron van pijn, maar ligt daar ook de weg tot genezing. Als ik mij identificeer met mijn baan, met mijn prachtige auto of denk dat ik als voorzittend meester van mijn loge dichter bij God sta, zal verlies van mijn baan mijn eigenwaarde diep beschadigen, zal bekrassing door vandalen van mijn auto aanvoelen als lichamelijke pijn en zal de gebruikelijke wisseling van het voorzittend meesterschap door mij als een miskenning van de verhevenheid van mijn persoon ervaren worden.
Niets is mis met een belangrijke baan, met een mooie auto of het voorzittend meesterschap. Het gaat pas mis als je dat allemaal verbind met je ego. Hoe sterker, groter de ego, hoe kwetsbaarder je wordt, hoe verder je af komt te staan van wie je bent. In maconnieke termen: je ruwe steen wordt steeds ruwer en de kubieke steen in je, raakt steeds meer verscholen. Zie daar het conflict.



Boven de ingang van de tempel in Delphi stond: Ken u zelve ( opdat gij de goden zult kennen). Het bouwen van een ego staat daar in mijn visie haaks op. De ego ligt als denkbeeld buiten je. Je zelf leren kennen is een proces van ont-dekken. Wegnemen wat niet bij je hoort.
In de gnosis wordt er ook vanuit gegaan dat de mens zichzelf verloren heeft en dus zich weer moet herinneren wie hij eigenlijk is. Het is deze verloren toestand waarin de mens verkeert die de bron is van disharmonie en conflict.


kortom:
In het wezen van de mens zit niet het conflict tussen het masculine en feminine ingebakken. De natuurlijke staat van de ziel is geen gebroken staat. Dat geloof ik niet en dat wil ik niet geloven. Vrij naar de oude Grieken: Ken u zelve, opdat gij de dualiteit tussen feminien en masculien overstijgt.






 
















vrijdag 27 juli 2012

Karakter van de Loge

Met haar (bijna) 100 jarig bestaan, is zij stevig geworteld in de geschiedenis, in de traditie, maar tegelijk in de huidige tijd met haar eigen inzichten en uitdagingen. Juist de grote diversiteit van achtergronden binnen loge L'Union Frdéric leiden tot boeiende gesprekken.


De leden varieren sterk qua leeftijd, opleiding, beroepsachtergrond etc. 


De loge kent vele activiteiten. We maken jaarlijks een "Werkplan". Daarin is opgenomen onze 

1.  "rituele"arbeid, zoals de inwijdingen tot leerling, de bevordering tot Gezel, de verheffing tot Meester en overige rituele bijeenkomsten ( opening Werkjaar, Zomer St. Jan, Winter St Jan e.d.) Ongeveer 1 x per maand hebben we een dergelijke bijeenkomst, gekleed in smoking of rokcostuum.
Na afloop hebben we in onze banketzaal een broedermaal waar natuurlijk de gezelligheid en de onderlinge informele broederschap centraal staat.


2.  Comparities. Dit zijn bijeenkomsten waar een bepaald onderwerp besproken wordt. Doorgaans wordt dat ingeleid door een van de leden. Daarna vindt er een gedachtewisseling over het onderwerp plaats. Niet om eigen gelijk te halen, maar om tot verdieping te komen met respect voor ieders individuele mening. Om een beeld te krijgen van de onderwerpen die zoal aan de orde komen, klik hier.
Omngeveer 2 maal per maand komen we voor een dergelijke comparitie bijeen.


3.  Sociale activiteiten. Naast rituele arbeid en serieuze gesprekken, vinden wij het sociale aspect ook zeer belangrijk.  Naast de kroeg ( Zevende Graad genoemd) die wij in het souterrain hebben en waar we elkaar informeel ontmoeten, hebben wij ook jaarlijks een paar uitstapjes / etentjes waarbij de dames van harte welkom zijn. 

4. "Pastoraal" werk (ook al noemen we dat anders). Niet onbelangrijk is dat het tot onze traditie behoort om zorg te besteden aan langdurig / ernstig zieke broeders en desgewenst ook aan weduwen van onze overleden broeders. 


5. Opvang nieuwe leden. Wij besteden er veel aandacht aan dat de nieuwe broeder na zijn inwijding zich snel thuis zal voelen.


Tenslotte, we zijn ook nog een gewone vereniging die bestuurd moet worden. De door de loge voor telkens twee jaar gekozen bestuursleden, zijn druk als voorzitter, secretaris, penningmeester, voorlichter etc. 


Kortom, een actieve en enthousiaste club.


<<< terug



zaterdag 21 juli 2012

Christelijk dogma en beter mens?



Auteur: Pim Vos

Op 20 juli 2012 kreeg ik van een anonieme lezer de volgende vraag:

Kunt u mij duidelijk maken wat de meerwaarde van de Vrijmetselarij is? Zal ik zonder hun geen goed mens zijn?En waarom die beslotenheid als er niets te verbergen valt? Ik blijf het maar raar vinden.Wat ik bedoel is het volgende: Ik ben christen maar ik ben,volgens jullie,dan gevangen in een dogma maar wat is daar mis mee als mij dat een beter mens maakt? Wat kunnen jullie dan nog toevoegen?

Meerwaarde van de vrijmetselarij??
Of de vrijmetselarij meerwaarde heeft, hangt van uzelf af. De vrijmetselarij biedt een omgeving en een methode aan haar leden om vrij, in een besloten omgeving, tot bezinning te komen, om - anders gezegd - een reis te maken door je eigen innerlijk.  Het doel van de vrijmetselarij, namelijk een beter mens te worden en te werken aan de verdere vervolmaking van de maatschappij, is niet uniek. De methode is dat wel. De vrijmetselarij biedt een veelheid aan symbolen en rituelen die als het ware als voertuig voor de individuele vrijmetselaar dienen om hem te inspireren dat doel te bereiken, althans de weg naar dat doel bewust te bewandelen. Daarnaast komen vrijmetselaren regelmatig bijeen om met elkaar over diverse onderwerpen ( niet over politiek en godsdienst) met elkaar van gedachte te wisselen. "Compareren" noemen we dat. We proberen elkaar niet te overtuigen van ons eigen gelijk, maar we proberen te leren van de gezichtspunten van de ander. Van mensen die dezelfde ideeen hebben als ik, zou ik immers niets meer kunnen leren.
Door die methode raken we tevens getraind in tolerantie en respectvol omgaan met anderen.
Het hangt van u af of de vrijmetselarij voor u dan een meerwaarde heeft.

Wat is er mis met "gevangen in een christelijk dogma"?
 Daar is helemaal niets mis mee en zeker niet als dat u een "beter" mens maakt. Als de vrijmetselarij het heeft over een "beter" mens worden, wordt bedoeld dat iedere vrijmetselaar zich ten doel stelt - of zou "moeten"stellen - vandaag een iets beter mens te worden dan hij gisteren was. En wat dan "beter"is, is ter bepaling door hemzelf. Dat wordt - althans binnen de vrijmetselarij - niet van boven opgelegd.
Zo is het ook aan u ter bepaling wat voor u een 'beter" mens is. Als u "beter"wordt via uw christelijke geloof ( al dan niet dogmatisch) is daar niets mis mee en is dat voor u wellicht de juiste weg. Overigens zijn veel vrijmetselaren (belijdend) Christen en biedt de vrijmetselarij juist een extra handvat om tot verdere verdieping van hun geloof te komen.

De vrijmetselarij biedt echter alleen plek aan mensen die zoekende zijn, die meer vragen dan antwoorden hebben. Mensen die open staan voor allerlei ( afwijkende) meningen. Aan mensen die niet meer de "opgelegde"dogma's willen, maar die zelfstandig willen zoeken naar Waarheid, in het besef dat de Waarheid waarschijnlijk nooit door hun (volledig) gevonden en begrepen zal worden. Maar ik prefereer mijn eigen onzekerheden en twijfels boven de waarheid die niet mijn Waarheid is. Op het moment dat ik meen de Waarheid te bezitten, heb ik geen vragen meer en zal ik mijn lidmaatschap van mijn Loge opzeggen. Ik heb daar dan niets meer te zoeken.

Waarom besloten?
 De vrijmetselaars loges zijn verenigingen naar Nederlands recht. Je zult dus lid moeten worden om deel te kunnen nemen. Wij verwelkomen gaarne nieuwe leden. Zie Hoe word je lid.

Onze Comparities zijn doorgaans uitsluitend voor leden toegankelijk. Hebben we dan wat te verbergen. Welnee. We willen alleen graag af en toe samen komen om in alle vertrouwelijkheid met elkaar tem kunnen praten. Soms zijn de gesprekken zelfs erg persoonlijk. En ja, dan wil je niet dat de volgende dag alles op straat ligt.
Ik heb thuis ook geen webcams geplaatst om iedereen te laten mee genieten. Heb ik dan thuis iets te verbergen dat het daglicht niet kan verdragen?

Onze Tempelbijeenkomsten waar we met name inwijdingsrituelen houden, proberen we geheim te houden zoals alle inwijdingsgenootschappen dat proberen. Waarom? Omdat de kracht van een inwijdingsritueel voor degene die ingewijd wordt veel krachtiger en daarmee waardevoller is wanneer hij het ritueel niet kent.

In tegenstelling tot vroeger is de vrijmetselarij wel veel opener geworden. Heel veel informatie hebben loges, de Orde en individuele vrijmetselaren inmiddels aan het internet toevertrouwd. Loges openen regelmatig hun deuren voor belangstellenden. Vaak kunnen vrijmetselaarstempels bezichtigd worden. etc etc. Geheimzinnig zijn we allang niet meer. Maar het Geheim onthullen we niet.  Het geheim ligt in ieder mens verscholen en kan alleen maar door de individuele mens zelf gevonden worden.

Ik hoop uw vragen hiermee voldoende beantwoord te hebben.


zondag 15 juli 2012

Werken in drie Graden

29 oktober 2012
Avond voor belangstellenden
L'Union Frédéric


 (overgenomen van de Ordesite)


Essentieel kenmerk van de werkwijze van de vrijmetselarij is het symbolische stelsel van de drie graden van leerling, gezel en meester, naar analogie van de graden in de middeleeuwse bouwgilden.

Leerling Gezel Meester

Ieder logelid doorloopt dit gradenstelsel, dat de symbolische groei van persoonlijk inzicht en geestelijke verdieping weergeeft. Bij toetreding vindt aanneming plaats in de symbolische graad van leerling-vrijmetselaar. Na ongeveer een jaar volgt de bevordering tot gezel, een jaar daarna de verheffing tot meester. Het vrijmetselaarswerk wordt ook wel maçonniek genoemd, naar het Franse woord ‘maçon’ voor vrijmetselaar. Naast het drie-gradenstelsel bestaat nog een aantal maçonnieke werkwijzen, de zogenaamde ‘vervolgpaden’.



Werken in een broederschap
Minimize
In artikel 1 van de grondwet van de Orde van Vrijmetselaren wordt gesteld dat de vrijmetselaar samen met andere vrijmetselaren werkt aan zijn persoonlijke vorming, met behulp van symbolen en ritualen. “Deze symbolen en ritualen zijn door de traditie gegeven; zij worden door de vrijmetselaar naar eigen inzicht geïnterpreteerd,” aldus deze beginselverklaring. 

De gezamenlijke arbeid stimuleert hem ook naar vermogen bij te dragen aan een betere samenleving. De vrijmetselaar zoekt op wat mensen verbindt en tracht weg te nemen wat hen verdeelt, opdat het ideaal van een allen verbindende broederschap gestalte kan krijgen. Daarbij aanvaardt hij een persoonlijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de wereld, die hij ziet als een te voltooien bouwwerk waarvan ieder mens een levende bouwsteen is. Hij verricht die arbeid in het licht van een hoog beginsel, symbolisch aangeduid als Opperbouwmeester des Heelals. De vrijmetselaar erkent de hoge waarde van de menselijke persoonlijkheid, de gelijkwaardigheid van alle mensen, ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid en ieders verantwoordelijkheid voor zijn doen en laten.”



Werken in de samenleving
Minimize
Mozart
Goethe
In de loge doet ieder op eigen wijze inspiratie op. Uitdrukkelijk wordt de leden voorgehouden die inspiratie tot uiting te brengen in het eigen bestaan in ‘het Westen’: de maatschappij buiten de logemuren. De vrijmetselaar krijgt daartoe twee belangrijke aansporingen mee van de voorzitter van de loge: “Op u komt het aan!” en “Doet u als vrijmetselaar kennen in het Westen”.
Loges zijn geen service-clubs: de Nederlandse vrijmetselaar wordt geacht individueel uitvoering te geven aan deze opdrachten. In loges zijn mannen verenigd van zeer uiteenlopende religieuze en politieke overtuiging. Het wordt aan henzelf overgelaten op welke wijze zij een bijdrage leveren aan het bouwwerk van de samenleving. Anders dan in Angelsaksische landen, wordt in Nederland vrijwel nooit ruchtbaarheid gegeven aan de steun die de vrijmetselarij collectief aan goede doelen en charitatieve projecten geeft. 
Vele kunstenaars, politici en denkers van naam hebben in hun werk inspiratie ontleend aan hun beleving van de vrijmetselarij. Zo hebben vrijmetselaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de Franse Revolutie, de inhoud van de ‘Bill of Rights’ van de Verenigde staten en de omverwerping van koloniale regimes in Midden- en Zuid-Amerika. Uitdrukkelijk worden binnen de loges echter sectarisme en partijpolitiek geweerd.




Uitnodiging
Minimize
Wie belangstelling heeft voor het vrijmetselaarschap, kan zich voor een eerste kennismaking bij de Haagse Loge L'Union Frédéric in Den Haag. Voor contactgegevens, klik hier.   .

woensdag 4 juli 2012

Dag van de Vrijmetselarij: 8 september 2012

 (bron:www.vrijmetselarijDenHaag.blogspot.com)


Voor het eerst in haar geschiedenis wordt voor belangstellend publiek de landelijke  Dag vd Vrijmetselarij gehouden en wel op zaterdag 8 september a.s. Dit zal een jaarlijks evenement worden met ieder jaar weer een ander thema.


Dit jaar hebben we gekozen voor het thema "RITUELEN". De vrijmetselarij kent rituelen die uitgaan van transitie, overgang, 'rite de passage'.  Maar ook in de maatschappij kennen we vele (overgangs-) rituelen. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijksvoltrekking, naturalisatiebijeenkomsten die tegenwoordig in gemeentehuizen plaatsvindern, maar ook de diploma-uitreikingen en bijbehorende examenfeestjes die nu plaatsvinden. Allen sluiten een periode, een (zijns-) fase af en luiden een nieuw begin in.

Nagenoeg alle loges zullen op 8 september aanstaande hun deuren openen, zo ook de Haagse loges. Momenteel zijn wij in Den Haag druk met de voorbereidingen en zullen u via deze site informeren over wat u van ons die dag mag verwachten.

Zet 8 september alvast in uw agenda. Wij hopen u die dag te mogen verwelkomen in ons gebouw op 2e Sweelinckstraat 131 in Den Haag.

Toegang van 10.00 tot 17.00 uur.
Vanzelfsprekend is de toegang gratis.

De koffie staat klaar

zondag 1 juli 2012

Onwaarheid

Onze werkelijkheid begint - vaak - bij de eerste regel van ons eerste Grote Licht ( red: de Bijbel): ”In den beginne…”. Dat is geen leugen, maar een onwaarheid. Het is een verhaal dat poogt ons bij te brengen dat er een begin is. In wat wij (kunnen) waarnemen heeft alles namelijk een begin en een einde. Maar is dat ook zo? Als je midden op een spoorwegovergang staat en naar het einde van de rails kijkt dan zie je dat de rails é é n geheel worden… Als je op papier een rechte lijn zet dan denk je dat die lijn recht is… Maar… Als je met de passer een cirkel tekent dan zie je dat die geen begin en geen einde kent! Zou dat dus eeuwigheid kunnen heten? De kubus laat ons weten dat hoogte en laagte, diepte en breedte te meten zijn; wij weten dus dat wij maar drie dimensies kunnen bevatten. Hoe komen wij in de vierde dimensie? Zou ons alziend oog dat kunnen vinden ? Of moeten wij via het labyrint die bestemming bereiken? Of zijn er nog meer dimensies? Of... De belofte luidt: “Zoekt en gij zult vinden”. Hoe en wanneer zullen wij weten dat wij gevonden hebben? (Auteur:Kees Stuiver)

zondag 6 mei 2012

"Wan bon, wan pipel", over broederschap

Het gedicht Wan Bon van Robin Ravales.. Een gedicht om stil van te worden. Voor mij slaat het niet alleen op Suriname maar vooral op hoe de wereldwijde broederschap aller mensen zou moeten zijn: Eén volk.
Laten we zoeken naar wat ons bindt en wegnemen wat ons scheidt; zeker ook in deze tijd.
 (onder de originele versie de Nederlandse vertaling)
Pim Vos
Wan bon

Wan bon
someni wiwiri
wan bon.

Wan liba
someni kriki
ale e go na wan se

Wan ede
someni prakseri
prakseri pe wan bun mu de

Wan Gado
someni fasi fu anbegi
ma wan Papa

Wan Sranan
someni wiwiri
someni skin
someni tongo
Wan pipel

Eén boom

Eén boom
zovele bladeren
één boom.

Eén rivier
zovele kreken
alle op weg naar één zee.

Eén hoofd
zovele gedachten
gedachten om één soort heil.

Eén God
verscheidene te aanbidden
maar één enkele vader

Eén Suriname
zoveel soorten haar
zovele huidskleuren
zoveel aan talen
Eén volk

woensdag 25 april 2012

La Vertu, mijn oom, mijn loge en Prins Frederik

auteur: Pim Vos


Gisteren heb ik gevisiteerd bij de Achtbare Loge la Vertu in leiden. Er werd een gezel verheven tot Meester. Als altijd wanneer je visiteert, word je allerhartelijkst ontvangen en voel je je direct thuis. Ik bleek diverse broeders al eerder ontmoet te hebben, waaronder een broeder die -  evenals ik - ongeveer 23 jaar geleden ingewijd is bij de Loge L'Union Frédéric maar een tijdje later is overgestapt naar leiden.

Thuisgekomen realiseerde ik mij dat de oom van mijn oom (Willem Kreeft) volgens mij destijds ook lid van La Vertu was. Op het internet vond ik daarvan het vermoedelijke bewijs. Hij werd in ieder geval met la Vertu in verband gebracht. Even verder googelen en ik kwam onderstaande penning tegen die geslagen is door de Koninklijke Begeer, waar Willem Kreeft werkte. De penning is geslagen ter ere van het 60 jaar Grootmeesterschap van Prins Frederik, broer van Koning Willen II. Naar Prins Frederik is mijn loge vernoemd. Oke, we schrijven het anders, Frédéric, maar in die tijd was het Frans gewoon erg chique.

En zo hebben la Vertu, mijn oom, mijn loge en Prins Frederik een onverwacht verband met elkaar.


Broeders van La Vertu, hartelijk dank voor de gastvrijheid.

Pim

           
Prins Frederik der Nederlanden zestig jaar in functie als Grootmeester-Nationaal van de Orde van Vrijmetselaren in Nederland, 1876.
Prince Frederick of the Netherlands 60 years National Grand Master 1876 {masonic]                                                                  

Penning aangeboden aan Prins Frederik der Nederlanden na het zestig jaren bekleden van de functie van Grootmeester Nationaal der Vrijmetselaarsorde in Nederland. Vz: Het inwendige van een maçonieke tempel met de bijbehorende symbolen. Op het voetstuk van het altaar de jaartallen 1816-1876, alsmede de naam van de ontwerper: J.P. Menger; omschrift. Kz: negenregelige tekst in een krans van eiken- en lauwerbladen; omschrift. Ontwerp: J.P Menger. (Zwierzina 392. Kreeft 56). Brons 62 mm. 


maandag 9 april 2012

Het Geheim van de Vrijmetselarij


Auteur: Case Trevius
datum:  april 2012



Dit verhaal gaat over de Profaan Paul en de Meester Vrijmetselaar Johan.

Paul vraagt aan Johan wat het geheim van de Vrijmetselarij is.
Johan: “Weet jij hoe een sinaasappel smaakt?”
Paul: “Nee! Ik lust die dingen niet”.
Johan: “Dan kunnen wij daarover geen gesprek voeren”.
Paul: “Dat is een halfzacht antwoord”.
Johan: “ Ja, dat is het ook. Mag ik je dan een onfatsoenlijke vraag stellen?”
Paul: “ Ja. Als mannen onder elkaar kan dat wel.”
Johan: “Wat doe jij met je vrouw in bed?”.
Paul: “Al wat in ’t bedde wordt gesproken wordt met de lakens toegeloken!”
Johan: “ Juist! Bij ons noemen wij dat “Binnen de Getande Rand”. Dat is dus jullie Geheim; dat gaat niemand wat aan! Kom ook binnen de “Getande Rand”; dan kunnen wij jou duidelijk maken wat het geheim is”.

Inmiddels heeft Paul de belangrijkste plaats binnen de Vrijmetselarij gekregen: hij is Leerling Vrijmetselaar! Nu wil hij weten waarom dat de belangrijkste plaats is
Johan: “Omdat de Loge elk jaar minstens 1 nieuwe Leerling moet krijgen, anders sterft de Loge uit.”.
Paul:” Waarom heet ik nu Tubal Kaïn?”
Johan: “Toen de Vrijmetselarij in de 18e eeuw begon, was dat een vereniging voor de gezelligheid. Er werden gesprekken gevoerd over het waarom en hoe van ons bestaan, maar er werd ook veel gelachen, gegeten, gedronken en met woorden gegoocheld. In die tijd werden eigenlijk ook de serieuzere zaken over het leven besproken. Men besloot daarom een vereniging te stichten die door middel van symbolen, ritualen en wachtwoorden de leden moest leren denken. Dat was niet nieuw want gedurende duizenden jaren waren ook andere volken al op dat idee gekomen. Na veel overleg werd gekozen voor de symbolische Tempelbouw en omdat de meeste mensen in die tijd uitgingen van de verhalen van ons Eerste Grote Licht werden namen en andere zaken gebruikt om de ritualen te schrijven. Koning Salomo van Kana-an (Kena-An = Purper-Land) nam Hiram de Zoon van een Weduwe aan en die werd zodoende de Bouwer van de Tempel. Die had natuurlijk vele mannen nodig om de grove stenen te bewerken om daarmee de Tempel in elkaar te zetten. Voor de afwerking van de binnenkant werd cederhout gebruikt dat zij kregen van Hiram de Koning van Tyrus in de Libanon (Laban-An = Wit Land). Bij het werk aan de Tempel mochten geen geluiden worden gehoord… Tubal Kaïn was in die tijd de Eerste Bewerker van Metalen en werd daarom zeer bewonderd. Maar hij mocht nu nog niet meedoen (net zoals jij) omdat hij zonder geluiden niet kon werken, zodat hij zijn metalen moest inleveren… De vaak boertige Engelse schrijvers van dat rituaal kwam goed uit dat de Leerling een man moest zijn maar hoe kom je daar achter? Met een knipoog vonden zij dat de naam Tubal-Kain veel leek op Two Balls and a Cane en daarom dragen wij dat speldje nu nog omdat wij heel graag altijd Leerling willen blijven.

De rest van het rituaal zul je allemaal zelf moeten vertalen zonder geluiden te maken! Leer dus te denken!! Dat is het Geheim.

maandag 6 februari 2012

Een beter mens.


De vrijmetselaar streeft er naar een beter mens te worden.
Waarom ik een beter mens wil worden??  Eenvoudige vraag, maar  erg lastig om te beantwoorden.
Laat ik proberen kleine stukjes van antwoorden te formuleren. Al schrijvende wordt het misschien wat.

Een slechter mens wil ik natuurlijk niet worden. En als ik ook geen beter mens wil worden, zou ik het dus maar laten voor wat het is en de dingen laten ontwikkelen zoals het zich ontwikkelt. Ik geef dan de regie aan de omstandigheden. Kan, maar vind ik niet bevredigend. 

Een beter mens worden impliceert dat je niet af bent en dat je een ontwikkeling doormaakt of door zou moeten maken.  De vraag is dan waar naar toe je jezelf zou moeten ontwikkelen. Is er een plan, is er een doel? Of leveren wij alleen de stenen en de Opper Bouwmeester des Heelals bouwt?  
Maar hoe moet ik dan mijn steen bewerken om hem geschikt te maken voor die bouw? Sommige stenen zijn toch beter inpasbaar in de bouw dan andere stenen?  

De bouw is niet af. De schepping is niet af. Zoals, volgens een Chinees gezegde “een mens niet tweemaal in dezelfde rivier kan baden”, is alles in beweging en blijft niets hetzelfde. Zelfs volgens moderne inzichten zou het onderscheid tussen dode en levende stof niet juist zijn. Alles is in beweging en transformeert.  Ik ben deel van die schepping. Ik ben deel van dat wordingsproces. Ik heb een (piepklein) rolletje in dat scheppingsgebeuren.  Ik maak deel uit van een soort collectieve intelligentie die de schepping voortstuwt.   Waarheen? Geen idee. Zal de schepping ooit voltooid zijn en daarmee de mens zijn perfecte staat hebben bereikt?  Geen idee.  Maar het één past beter dan het andere in dat wordingsproces. Misschien zouden we niet ( moraliserend) over een beter mens moeten spreken, maar over een meer passend mens.

Maar is niet juist al datgene wat niet passend was, de aanzet geweest tot verdere evolutie en daarmee dus heel functioneel geweest in de verdere bouw?  Verstoring van het evenwicht – en zelfs chaos – heeft altijd geleid tot nieuw en ‘beter’ evenwicht. Hebben de verschrikkingen van de eerste en tweede oorlog niet geleid tot een ongekende samenwerking en verbroedering binnen Europa? Ik ben ervan overtuigd dat de huidige economisch, financiële crisis in Europa, Europa uiteindelijk sterker zal maken cq meer één zal worden. Oorlogen en natuurrampen etc  zijn de pijnlijke groeistuipen in onze evolutie. Geldt dat ook niet op het individuele niveau?  Betekent dat dat het niet uitmaakt of ik een “goed” of  “slecht” mens ben? In beide gevallen kan ik dus functioneel zijn in de voortstuwing van de evolutie. Ik geloof dat niet, omdat de uiteindelijke richting naar mijn idee toch bepaald wordt door de drang in de natuur naar een steeds “hoger” evenwicht. 

Maar goed, laat ik mijn bijdrage aan de evolutie maar even voor wat het is. Het is zo abstract en het geeft mij niet de dagelijkse energie om voort te gaan. Waarom wil ik dan een beter mens worden?
 Laat ik het dicht bij mijzelf houden, want ik geloof dat ik er een beetje omheen praat.

Beter mens worden, betekent allereerst op zoek te gaan naar je eigen “goddelijke” kern, naar je Boeddha-natuur of Christusnatuur.  In mijn geval betekent het vooral dat ik de afgelopen jaren steeds meer ben gaan beseffen wie ik dacht te zijn, maar wie ik niet ben. Geleidelijk aan begon ik afstand te nemen van mijn ego en  ook van mijn bezittingen. Uiteindelijk neem ik slechts een weekendtas met persoonlijke spulletjes mee als ik tzt naar Suriname emigreer.  Natuurlijk, er is niets mis met het bezit van aardse spullen. Het gaat om je houding tegenover die spullen. In mijn geval kon ik mijn houding niet veranderen zonder er afstand van te doen.  Ik kan nu genieten van mooie spullen zonder ook maar enige drang te hebben ze te willen bezitten.

Meer afstand nemen van je ego en je realiseren dat je slechts een meer of minder vertekend beeld kunt hebben van de wereld om je heen,  maakt de weg vrij “het licht in de ander te zien” en daarmee jezelf te zien.

Waarom ga ik deze weg?  Eigenlijk om praktische redenen.  Een leven van kindermishandeling,  stressvol en energie lekkend werk, een dramatisch huwelijk van 23 jaar eindigend in zelfmoord,  hebben mij zoveel pijn gedaan dat ik gedwongen was uit de chaos een nieuw evenwicht tot stand te brengen.  Een evenwicht welke ik uitsluitend in het diepste van mijzelf kan vinden.  Kortom, laten we maar zeggen dat mijn weg gedreven is door zelf therapeutische overwegingen.

Een andere, maar wel  samenhangend met de vorige  reden, is dat ik de zin van mijn leven ( in praktische zin) alleen maar vorm kan geven  in het Westen (=samenleving), in mijn contacten met andere mensen. Als ik iets in positieve zin kan betekenen in het leven van een ander, geeft dat mij een fijn gevoel.  Of wanneer ik gewoon een werkelijke verbinding voel met een ander mens, geeft mij dat ook een fijn gevoel.  Volgens mij voel ik dan mijn mens-zijn  en word ik daarmee weer ietsje meer een “beter” mens.

Pim Vos
6 februari 2012













donderdag 2 februari 2012

Vrijmetselaars hebben eigen rechtspraak

 (bron: www.Standaard.be)
 
Vrijmetselaars zelf benadrukken graag het morele karakter van hun genootschap. Toch kleeft aan de loge nog altijd de geur van affaires en schandalen. 'Maar het is niet omdat iemand een laakbare daad heeft gesteld, dat hij geen eerbaar man meer is.'
 Op woensdag 27 juli 2011, vijf dagen na de hallucinante moordpartij van Anders Breivik op het Noorse eiland Utoya, kregen vrijmetselaars in alle hoeken van de wereld een korte maar krachtige e-mail van de Grootmeester van de Grootloge van Noorwegen. Ook de duizenden Vlaamse broeders en zusters vonden het bericht, dat tot dusver nergens anders uitlekte, in een Nederlandse vertaling in hun inbox.
Die mail luidde als volgt: lees verder ..

maandag 23 januari 2012

www.GebrokenKolom.nl in de lucht

Daar is ie dan,

www.gebrokenkolom.nl

Het Nederlandse verzamelpunt voor bouwstukken van vrijmetselaren. Strak, eenvoudig, en gebruikersvriendelijk. Geen fratsen, maar gewoon functioneel.
Lees verder >>