zaterdag 21 juli 2012

Christelijk dogma en beter mens?Auteur: Pim Vos

Op 20 juli 2012 kreeg ik van een anonieme lezer de volgende vraag:

Kunt u mij duidelijk maken wat de meerwaarde van de Vrijmetselarij is? Zal ik zonder hun geen goed mens zijn?En waarom die beslotenheid als er niets te verbergen valt? Ik blijf het maar raar vinden.Wat ik bedoel is het volgende: Ik ben christen maar ik ben,volgens jullie,dan gevangen in een dogma maar wat is daar mis mee als mij dat een beter mens maakt? Wat kunnen jullie dan nog toevoegen?

Meerwaarde van de vrijmetselarij??
Of de vrijmetselarij meerwaarde heeft, hangt van uzelf af. De vrijmetselarij biedt een omgeving en een methode aan haar leden om vrij, in een besloten omgeving, tot bezinning te komen, om - anders gezegd - een reis te maken door je eigen innerlijk.  Het doel van de vrijmetselarij, namelijk een beter mens te worden en te werken aan de verdere vervolmaking van de maatschappij, is niet uniek. De methode is dat wel. De vrijmetselarij biedt een veelheid aan symbolen en rituelen die als het ware als voertuig voor de individuele vrijmetselaar dienen om hem te inspireren dat doel te bereiken, althans de weg naar dat doel bewust te bewandelen. Daarnaast komen vrijmetselaren regelmatig bijeen om met elkaar over diverse onderwerpen ( niet over politiek en godsdienst) met elkaar van gedachte te wisselen. "Compareren" noemen we dat. We proberen elkaar niet te overtuigen van ons eigen gelijk, maar we proberen te leren van de gezichtspunten van de ander. Van mensen die dezelfde ideeen hebben als ik, zou ik immers niets meer kunnen leren.
Door die methode raken we tevens getraind in tolerantie en respectvol omgaan met anderen.
Het hangt van u af of de vrijmetselarij voor u dan een meerwaarde heeft.

Wat is er mis met "gevangen in een christelijk dogma"?
 Daar is helemaal niets mis mee en zeker niet als dat u een "beter" mens maakt. Als de vrijmetselarij het heeft over een "beter" mens worden, wordt bedoeld dat iedere vrijmetselaar zich ten doel stelt - of zou "moeten"stellen - vandaag een iets beter mens te worden dan hij gisteren was. En wat dan "beter"is, is ter bepaling door hemzelf. Dat wordt - althans binnen de vrijmetselarij - niet van boven opgelegd.
Zo is het ook aan u ter bepaling wat voor u een 'beter" mens is. Als u "beter"wordt via uw christelijke geloof ( al dan niet dogmatisch) is daar niets mis mee en is dat voor u wellicht de juiste weg. Overigens zijn veel vrijmetselaren (belijdend) Christen en biedt de vrijmetselarij juist een extra handvat om tot verdere verdieping van hun geloof te komen.

De vrijmetselarij biedt echter alleen plek aan mensen die zoekende zijn, die meer vragen dan antwoorden hebben. Mensen die open staan voor allerlei ( afwijkende) meningen. Aan mensen die niet meer de "opgelegde"dogma's willen, maar die zelfstandig willen zoeken naar Waarheid, in het besef dat de Waarheid waarschijnlijk nooit door hun (volledig) gevonden en begrepen zal worden. Maar ik prefereer mijn eigen onzekerheden en twijfels boven de waarheid die niet mijn Waarheid is. Op het moment dat ik meen de Waarheid te bezitten, heb ik geen vragen meer en zal ik mijn lidmaatschap van mijn Loge opzeggen. Ik heb daar dan niets meer te zoeken.

Waarom besloten?
 De vrijmetselaars loges zijn verenigingen naar Nederlands recht. Je zult dus lid moeten worden om deel te kunnen nemen. Wij verwelkomen gaarne nieuwe leden. Zie Hoe word je lid.

Onze Comparities zijn doorgaans uitsluitend voor leden toegankelijk. Hebben we dan wat te verbergen. Welnee. We willen alleen graag af en toe samen komen om in alle vertrouwelijkheid met elkaar tem kunnen praten. Soms zijn de gesprekken zelfs erg persoonlijk. En ja, dan wil je niet dat de volgende dag alles op straat ligt.
Ik heb thuis ook geen webcams geplaatst om iedereen te laten mee genieten. Heb ik dan thuis iets te verbergen dat het daglicht niet kan verdragen?

Onze Tempelbijeenkomsten waar we met name inwijdingsrituelen houden, proberen we geheim te houden zoals alle inwijdingsgenootschappen dat proberen. Waarom? Omdat de kracht van een inwijdingsritueel voor degene die ingewijd wordt veel krachtiger en daarmee waardevoller is wanneer hij het ritueel niet kent.

In tegenstelling tot vroeger is de vrijmetselarij wel veel opener geworden. Heel veel informatie hebben loges, de Orde en individuele vrijmetselaren inmiddels aan het internet toevertrouwd. Loges openen regelmatig hun deuren voor belangstellenden. Vaak kunnen vrijmetselaarstempels bezichtigd worden. etc etc. Geheimzinnig zijn we allang niet meer. Maar het Geheim onthullen we niet.  Het geheim ligt in ieder mens verscholen en kan alleen maar door de individuele mens zelf gevonden worden.

Ik hoop uw vragen hiermee voldoende beantwoord te hebben.


4 opmerkingen:

 1. Duidelijk, helder stuk. Dank voor het bloggen. Ik ga het retweeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarheid? Maar wat is dan die "waarheid"? En dat "geheim"wat niet onthult wordt? Als dat geheim mensen beter maakt dus waarom niet onthullen?Ik denk dat er geen geheim is.Ik denk dat het meer een zoektocht is en de "waarheid"? Ik denk dat je alle antwoorden in je eigen hart vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien is dit duidelijker:

  http://www.youtube.com/watch?v=gtKkkG6pYO8

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geachte Broeder,

  Wellicht iets voor u:

  Internationale dag 'Science & Spirituality'

  Op zaterdag 10 november 2012 zal in de Grote Kerk in Den Haag een internationale dag worden georganiseerd rond het thema 'Science & Spirituality'.

  Vier bekende schrijvers van veel gelezen boeken delen hun inzichten over het grensgebied van Wetenschap en Spiritualiteit. De dag wordt gemodereerd door John van Schaik, hoofdredacteur van het tijdschrift BRES. Er is genoeg tijd geprogrammeerd om elkaar persoonlijk te ontmoeten. U kunt het inschrijfformulier gebruiken om zich aan te melden.

  De voertaal is Engels. U vindt hier de routebeschrijving. De kosten voor deelname bedragen €35,-. Uw inschrijving is definitief na ontvangst van inschrijvingsgeld. U kunt het bedrag overmaken naar:

  AMORC-Academie Inz. Science&Spirituality
  Banknr.: 4566226
  IBAN: NL20INGB0004566226
  BIC: INGBNL2A
  ING Bank N.V.
  Postbus 1800
  1000 BV Amsterdam

  U kunt hier een hotel in Den Haag vinden voor de dagen rond deze dag. U vindt hier de boekingsvoorwaarden.  Science & Spirituality zaterdag 10 november 2012

  8.45 - 9.00 uur

  Inloop en opening

  9.00 - 10.15 uur

  Marja de Vries

  10.15 - 10.45 uur

  Pauze

  10.45 - 11.00 uur

  Muzikaal intermezzo

  11.00 - 12.15 uur

  Tom McFarlane

  12.15 - 13.30 uur

  Lunch

  13.30 - 14.45 uur

  Lynne McTaggart

  14.45 - 15.15 uur

  Pauze

  15.15 - 15.30 uur

  Muzikaal intermezzo

  15.30 - 16.45 uur

  Michel Bénot

  16.45 - 17.00 uur

  Sluiting

  Marja de Vries
  Tom McFarlane
  Lynne McTaggart
  Michel Bénot
  Inschrijfformulier
  Hoe zou ik kunnen weten dat ik twijfel, dat wil zeggen, dat mij iets ontbreekt en dat ik niet volmaakt ben, als ik in mij niet het besef had van een wezen dat volmaakter is dan het mijne, en door vergelijking waarmee ik de tekorten van mijn natuur kan kennen.
  René Descartes
  Copyright ©2012 De Rozekruisers Orde A.M.O.R.C. :: Algemene voorwaarden

  BeantwoordenVerwijderen