zaterdag 2 februari 2013

De werkwijze van de Vrijmetselarij


 

Werken aan jezelf en aan de gemeenschap is niet het privilege van de Vrijmetselarij, maar wat de Vrijmetselarij bijzonder maakt is haar manier van werken, een methode die gebaseerd is op het gebruik van eeuwenoude symbolen en rituelen.

 

Symbolen

Het gebruik van symbolen is al zo oud als de mensheid zelf en we gebruiken symbolen vaak zonder ons er echt van bewust te zijn. We treffen symbolen aan in allerlei vormen. Soms als object zoals bij de trouwring, soms als een teken, zoals dat voor het hart of de euro en soms als een gebaar, bijvoorbeeld om aan te geven van we van iemand vinden of om andere gevoelens uit te drukken. De vrijmetselarij bedient zich vooral van de bouwsymboliek en van die van het licht. Zo staat de winkelhaak in het logo van de vrijmetselarij voor "de rechte verhouding" (iets is wel of niet "in de haak") en de witte handschoenen die de vrijmetselaar draagt voor zijn streven om zijn arbeid en daden "zo zuiver mogelijk" te doen zijn.

Rituelen

Symbolen winnen aanmerkelijk aan kracht als ze worden ingebed in een ritueel: een soort toneelspel waarin de symboliek wordt ingepast in het verhaal dat wordt uitgebeeld. Het woord ritueel roept vaak associaties op met iets van geheimzinnigheid of met dingen zie zich vooral afspelen bij volkeren in verre vreemde landen. Maar ook van rtuelen zijn talloze voorbeelden te vinden in onze directe omgeving. Niet alleen de mis in een kerk of een trouwpartij is zo'n ritueel maar ook de opening van de Staten Generaal of de kranslegging op de Dam kunnen als zodanig worden aangemerkt. Vrijmetselaren bedienen zich dus van bouw- en lichtsymboliek ingebed in rituelen. In het intellectuele spel dat vrijmetselaren spelen bouwen zij symbolisch aan de tempel van Salomo. Zij zelf zijn daarbij de ruwe steen die in een continue proces bewerkt moet worden om te komen tot een kubiek die zo goed mogelijk past in de tempel van de samenleving.
(bron: loge Post Nubila Lux)

2 opmerkingen:

  1. Graag zou ik willen weten of er ook vrouwen lid zijn (of kunnen worden) van de vrijmetselarij
    Zij maken toch ook deel uit van de kosmos?

    Vr. groet,
    AM Brander

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn loge is een mannenloge, maar er zijn ook gemengde loges en loges uitsluitend voor vrouwen. zie http://vrijmetselarij.blogspot.com/2010/10/vrijmetselarij-en-vrouwen.html Er is dus voor ieder wat wils.

    BeantwoordenVerwijderen