dinsdag 1 februari 2011

Vrijmetselarij op tv in 'Verborgen Verleden'


Het televisieprogramma Verborgen Verleden van de NTR volgt bekende Nederlanders bij het onderzoek naar hun familiegeschiedenis, in navolging van het BBC-programma 'Who do you think you are?'. De stichting OVN werd in 2010 benaderd met het verzoek om mee te werken aan een van de afleveringen, omdat in de besproken stamboom zowel een man als een vrouw werden gevonden die vrijmetselaar waren. Naast de OVN werden ook de hoofdbesturen van de betreffende vrijmetselaarsorganisaties benaderd om achtergrondinformatie te geven. We verklappen nog niet welke bekende Nederlander in het programma centraal staat, maar wel dat u op 13 februari 2011 moet kijken... 
 

1 opmerking:

  1. In KUZ van februari verschijnt het volgende artikeltje van Marijke de Vries (CMC) en ondergetekende. Dat komt helaas te laat als aankondiging, dus plaats ik het graag nu al als reactie op deze site.

    Paul Marselje
    hoofdbestuurslid, verantwoordelijk voor voorlichting
    ---------------------------------------
    Opnamen ‘Verborgen Verleden’ in CMC en Ordegebouw

    ARJAN EDERVEEN ZOEKT NAAR MAÇONNIEK VERLEDEN OVERGROOTVADER

    Veel mensen hopen iets van hun eigen inspiratie en levenshouding terug te vinden in de verhalen over en levensloop van hun voorouders. Daarop is het NTR-televisieprogramma ‘Verborgen verleden’ gebaseerd. In het programma gaat een bekende Nederlander op zoek naar zijn familieverleden en doet daarin meestal verrassende ontdekkingen.

    Op 5 januari was de bekende acteur Arjan Ederveen te gast bij het CMC en in het Ordegebouw voor zo’n speurtocht. Hij zocht naar de maçonnieke wortels en drijfveren van zijn overgrootvader Willem van Schaik (1860-1937). Van Schaik was lid van de Loges La Vertu te Leiden en Jacob van Campen te Amersfoort. Ook was hij de architect van het logegebouw in Amersfoort.

    In het CMC gaf conservator Jac. Piepenbrock aan de hand van archiefdocumenten informatie over het maçonnieke verleden van deze voorvader. In zijn kamer in het Ordegebouw beantwoordde Grootmeester Willem Meijer vragen van Arjan Ederveen over vrijmetselarij.

    Wat Ederveen vond van de vrijmetselarij en zijn overgrootvader? Kijk zelf. De uitzending is op 13 februari a.s. op Nederland 2 (NTR).

    BeantwoordenVerwijderen