woensdag 17 november 2010

Hoogleraar Vrijmetselarij aan het woord. Prof. Malcolm Davies

'Ik wil de vrijmetselarij in de grote context zien'

Forum - 6 november 2008

Aan het begin van het jaar werd Malcolm Davies benoemd als bijzonder hoogleraar Vrijmetselarij bij het Instituut voor Godsdienstwetenschappen. Op 25 november zal hij zijn oratie uitspreken ter aanvaarding van dit ambt. Een gesprek met de Britse Nederlander over de mysteries van de vrijmetselarij: ‘In Engeland hoor je regelmatig: "Toen mijn man overleed heb ik pas ontdekt dat hij vrijmetselaar was."





door Sjaak Baars   


U bent dirigent?

"Ik heb in Engeland, in Londen en Southampton, musicologie gestudeerd, oude muziek. Toen ben ik naar het conservatorium in Den Haag gekomen, omdat Nederland een van de betere landen is op dit gebied. Mijn instrument was de blokfluit. Naast oude muziek heb ik de opleiding voor dirigent doorlopen. Na Den Haag ben ik in Utrecht bij muziekwetenschap gepromoveerd. Het idee was te promoveren op gedrukte en niet-gedrukte melodieën in de 18e eeuw met als vraag welke belangrijk waren? Maar ik deed een ontdekking en kwam een ‘vrijmetselaarsmenuet’ tegen. In Den Haag, in het cultureel Maçonniek Centrum 'Prins Frederik' (een van de grootste maçonnieke bibliotheken ter wereld) is veel te vinden op het gebied van vrijmetselarij en ik vond ledenlijsten en een stapel muziek. Ik wilde weten wat dit allemaal was en moest het onderwerp van mijn promotie veranderen. Ik was nog niet ver met mijn andere onderwerp, dus het was niet zo dat het roer helemaal omging, meestal kan dit ook niet, maar in dit geval had ik wat belangrijks gevonden."

Wat fascineerde u aan de vrijmetselarij?

"De vrijmetselarij was in de 18e eeuw belangrijk in de maatschappij. Het was een nieuwe stroming in de Verlichting, maar ook geestelijk gezien. Wat mij intrigeerde was waarom er musici bij zaten: wat was de positie van de muziek in de vrijmetselarij? De meeste musici in die tijd hebben enkel een naam, meer niet, maar als je weet dat zo'n musicus vrijmetselaar was, dan weet je wat hij las, wie zijn contacten waren."

Davies: 'De mens blijft leerling, en ook dit is een opvatting vanuit de vrijmetselarij.'

Wat is vrijmetselarij nu precies?


Lees verder

1 opmerking:

  1. Geachte heer,

    Ik neem aan dat u weet dat professor Davies begin 2010 is overleden? (http://stichtingovn.blogspot.com/2010/02/in-memoriam-malcolm-davies.html)

    Wellicht is het goed, ter eervolle nagedachtenis aan broeder Davies, dit te vermelden?

    BeantwoordenVerwijderen